31 juli 2021

En tidning på kristen grundUtrikes

Massivt fördömande från EU

FN:s general­sekreterare och mer än tusen EU-parlamentariker fördömer israeliska annekteringsplaner, medan USA och Israel överväger sina beslut.

JERUSALEM. FN:s generalsekreterare António Guterres uppmanar i skarpa ordalag Israel att avstå från att annektera delar av Västbanken. Han varnar för att en sådan åtgärd skulle hota alla möjligheter till fred med palestinierna.

– Annektering skulle innebära ett mycket allvarligt brott mot internationell rätt, svårt skada utsikterna för en tvåstatslösning och undergräva möjligheterna till förnyade förhandlingar, sa Guterres till FN:s säkerhetsråd.

– Jag uppmanar Israels regering att överge sina annekteringsplaner, sa han.

I debatten i säkerhetsrådet kal­lade den palestinske FN-ambassadören Riad al Maliki annektering ett ”brott”. Enligt hans israeliska kollega Danny Danon handlar det om områden på vilka Israel ”alltid haft legitima, historiska och lagliga krav”.

Samtidigt protesterar 1 080 EU-parlamentariker från 25 länder mot Israels planer. De manar europeiska regeringar att ”förhindra annektering och slå vakt om chanserna till en tvåstatslösning och en rättvis lösning av den israelisk-palestinska konflikten”.

Flera europeiska ledare har uttalat sig mot annektering, bland dem brittiske premiärministern Boris Johnson som säger att en sådan ”skulle strida mot internationell lag”.

Israel ska enligt premiärminister Benjamin Netanyahus utfästelser börja införliva delar av Västbanken den 1 juli. Omfattningen är dock oklar och inga definitiva kartor är färdiga än, enligt israeliska medier.

Netanyahus planer baseras på president Donald Trumps plan för israelisk-palestinsk fred som presenterades i januari. Men det kommer motstridiga signaler från USA om hur pass mycket grönt ljus man vill ge Israel för denna kontroversiella åtgärd – och nya diskussioner i frågan uppges pågå i Vita huset de senaste dagarna.

Läs mer Annekteringsfrågan ställs på sin spets

Arne Lapidus

Arne Lapidus är Dagens korrespondent i Israel.

Kommentera på Dagen.se
Fler artiklar från Utrikes

Fler liknande artiklar


Dagens bibelord

Läs alla platsannonser på Dagen Jobb

Dagens poddar