13 april 2021

En tidning på kristen grundDebatt

Daniel Grahn: Därför är Stanley Sjöberg Sveriges mest kända kyrkoprofil

Ett av kristenhetens mest slitna uttryck är ”nå ut”. Formuleringen handlar om att man som kyrka, församling eller enskild vill nå ut med sitt budskap, berätta om den kristna tron, evangelisera, möta de existentiella frågorna, göra reklam för Jesus. Metoder och ordval varierar mellan olika traditioner och sammanhang.Samma behov, att nå ut alltså, finns inom politiska rörelser, nykterhetsrörelsen, fredsrörelsen och många andra intresseorganisationer. Alla vill påverka sin omgivning, sprida idéer och värderingar.På söndag blir en av kristenhetens främsta opinionsbildare pensionär. Visserligen bara enligt almanackan. Pastor Stanley Sjöberg fyller 65 år. För många en engagerad gudsman med förmåga att tolka eviga sanningar in i människors vardag. För några andra en publicitetshungrig fajter som uttalar sig om allt och alla, och dessutom varierar, alternativt modifierar, sina åsikter då och då.Stanley Sjöberg är expert på att nå ut. För landets journalister är han – vid sidan av K G Hammar i kraft av sitt ämbete – Sveriges mest kända kristna profil. Många har genom åren frågat sig varför just pastor Sjöberg syns i alla sammanhang? Här är några försök till svar. Han är- Brinnande: Nivån är hundra procent. Hela tiden. Både upp och ner. Ibland frustrerande för nära medarbetare, men såväl beundrare som kritiker respekterar äkta glöd.- Aktuell: Allmänbildad och ständigt uppdaterad. Tack vare sitt ”kändisskap” dras skeendet till honom, lika mycket som han dras till skeendet.- Orädd: Utan att kalkylera om eventuella nederlag, eller ens risken för eget liv, ger han sig in i hetluften. (Man undrar hur familjen orkar.)- Massmedial: Odlar relationer med journalister och tipsar om nyheter.- Tålmodig: Trots misslyckanden och svåra duster kommer han tillbaka. Är sällan långsint.- Beredd: Alltid till hands och redo för en kommentar eller debatt.- Tydlig: Duktig på formuleringar och verbalt slagkraftig.- Lyhörd: Lyssnar gärna på motståndare och är trygg i dialogen.- Hårdhudad: Orkar pressen att vara konservativ slagpåse.- Mänsklig: Erkänner brister och tillkortakommanden.På riksnivå finns i dag ingen självklar medial arvtagare till 65-åringen. Möjligen Sten-Gunnar Hedin, föreståndare i Stockholms Filadelfiaförsamling, som det senaste året blivit flitigt tillfrågad.Att nå ut är inte enkelt, och de senaste åren har allt fler djärva opinionsbildare abdikerat från de offentliga arenorna till förmån för lobbyister som arbetar i skymundan, påverkar beslut och förändrar värderingar. Stanley Sjöberg har säkert en hel del knep att lära ut när det gäller opinionsbildning. Lektion ett borde innebära en omdefiniering. ”Nå ut” handlar om att ”gå ut”. Att slänga benen över relingen och utan att frukta bråddjupen under fötterna börja gå på de böljande vågorna. Finns det modet i dagens Sverige?

Fler artiklar från Debatt