15 maj 2021

En tidning på kristen grundDebatt

Öppet brev till Migrationsverket

MONICA och LARS-UNO EDEN:

Vi sitter framför tv:s Rapport och ser flyktingfamiljen som ska utvisas. Vi är upprörda och skäms över att vara svenskar i dag. Hur kan någon fatta ett beslut att utvisa människor just nu, när det brinner på Balkan? Ingen av de beslutande skulle vilja bo i en by ens en vecka, utan el, utan bostad och med hotet om nya angrepp.Det som upprör oss mest är att höra om barnens svåra minnen. De är ju så försvagade, psykiskt sett, så att det är en skam att i det här läget över huvud taget tänka på att slutföra en utvisning!Jag (Monica) har sedan 1984 arbetat – och arbetar fortfarande – nära barn med fruktansvärda minnesbilder.Vi anser det som Sveriges självklara plikt att vänta med sådana här utvisningar i rådande situation.Sverige har skrivit under FN:s barnkonvention om barnens rättigheter. Den gäller även dessa barn.Den arroganta tonen hos den som gav Migrationsverkets svar är inte acceptabel. Vi kräver, som svenska medborgare, en generösare inställning till de utsatta. Framför allt när det finns barn med i bilden.Bland dem som söker uppehållstillstånd har vi mött många som inget hellre vill än återvända till sina hemländer. Men de måste rimligtvis få vänta tills det är möjligt att återvända. Det vill säga den tid då du och de andra som bestämmer skulle kunna tänka er att bo där åtminstone en månad.

Fler artiklar från Debatt