15 maj 2021

En tidning på kristen grundDebatt

Daniel Grahn: Offentliga arenor behövs när värderingar formas

I veckan har Dagens Nyheter fått ny chefredaktör. Expressen likaså. Dessutom har Aftonbladets politiske chefredaktör lämnat plats för Helle Klein, den enda kvinnan i karusellen. Tre av de fem stora huvudstadstidningarna har alltså fått se dramatiska förändringar. Helle Klein var säkert förberedd sedan länge, medan Staffan Thorsell på Expressen fick kort tid på sig att packa väskan.Samma vecka, i morgon, möts Nya Dagens ägare till bolagsstämma, den andra sedan ägandet breddades 1999. Det är svårt att på förhand se några direkta paralleller till de stora drakarnas förändringar. Även om man aldrig säkert kan veta i det här jobbet så tyder allt på att Nya Dagens ledning ser likadan ut också efter helgen.Nya Dagen har som företag och publicistisk produkt funnit sina ramar, det verkar de flesta vara överens om. Nu gäller det att växa och utvecklas. Att göra bättre tidningar, skapa ett större engagemang, driva viktigare frågor och bli en allt större del av både kristenhet och samhälle. En bra tidning tillsammans med en sund ekonomi och en klok marknadsföring tror vi ska göra att den positiva upplageutvecklingen från i höstas fortsätter. Mycket hårt arbete väntar.Veckans chefsturbulens har gjort att tidningars roll diskuterats. Den nye Expressengeneralen Joachim Berner har snabbt funnit sig till rätta. Han längtar efter kvällstidningens möjlighet att tydliggöra och driva frågor säger han. Hans Bergström, nygammal på DN, värnar kvalitet och seriositet.De hittills mest genomtänkta kommentarerna kommer från Helle Klein som talar om tidningarna som en av de få offentliga arenor som finns kvar. Till skillnad från den politiska arenan som allt mer påverkas av lobbyister och aktionsrörelser. Och även i motsats till de små nischade falanger som ofta med hjälp av Internet ersatt de breda folkrörelsernas allt svagare röster. Tidningar behövs för demokratin, menar Klein, olika tidningar, olika röster.Nya Dagens röst talar åt två håll, in i kristenheten och in i samhället. Dock inte med kluven tunga, utan tvärtom för att skapa en mötesplats mellan kyrka och samhälle. Vi arbetar för ”ett samhälle som genomsyras av kristen tro och kristna värderingar. Och en kristenhet med engagemang för hela samhället och dess individer”. Så formulerar vi Nya Dagens övergripande vision.Vi är övertygade om att denna vision har framtiden för sig. Det finns ett värderingsmässigt vakuum i samhället. I en egoistisk samtid är det få som har tid för värden, normer och riktlinjer. Speciellt när det inte ger resultat i den egna plånboken. Men nya ungdomsrörelser visar på ett växande sug efter värderingar. Och efter besvikelserna kring den nya ekonomin och rusningarna efter börskurser kommer frågorna kring livets mening. Säkert kommer detta att märkas redan vi nästa års val. Och då kommer de offentliga arenorna att behövas som aldrig förr.

Fler artiklar från Debatt