25 februari 2021

En tidning på kristen grundDebatt

Siewert Öholm: Naiva idealister ansvariga för skymfen mot demokratin

Det finns anledning att vara djupt besviken efter EU-mötet i Göteborg. Inte på innehållet, det kan säkert delas upp i lyckat och mindre lyckat. Nej, besvikelsen handlar om det öppna förakt för demokratin som så många demonstranter visat, men också om de många organisationsföreträdare som samverkat i planeringen av alla motdemonstrationer. Det har funnits en påfallande naivitet i förberedelserna.Göteborgs kommun, inte minst, måste ta på sig en del av ansvaret när man trott att det går att ställa staden till förfogande för människor som man vet är huliganer och organiserade ligister.Det är blåögt att tro att samma grupper som vandaliserat i Malmö eller i Linköping nu plötsligt skulle hålla sig undan. Det räcker inte att lite gulligt tala om ungdomar som måste få visa sitt engagemang. Ett av engagemangen var för övrigt att man visade sina nakna bakar för att protestera mot president George W Bush.Sedan månader har man läst klisterlappar i Göteborg om att ”Vi skall stoppa EU-mötet” eller kunnat gå in på olika gruppers hemsidor för att få ut rena kravallrecept. Allehanda kommunistiska och revolutionära budskap spreds under ett paraply i form av ett nätverk för gemensam protest mot EU och USA.Lika blåögt är det att nu i efterhand tala om utländska militanta anarkister som de enda och verkligt ansvariga. Det har varit närmast patetiskt att höra ansvariga för till exempel Attac-rörelsen frånta sig allt ansvar. Jag följde själv den stora demonstrationen vid Götaplatsen på fredagskvällen. Jag talade med flera svartklädda svenska ungdomar i den demonstrationen som försvarade våldet, och som skulle vänta och se om de skulle agera senare.De tre ungdomar som sköts är svenskar. Under tiden satte deras kamrater upp banderoller och fanor med hammaren och skäran. Som om historien inget betyder! KPMLr-grupperna sida vid sida med centerpartisten Hans Lindkvist, svenska baptistungdomar, och Gudrun Schyman med talarstolen ovanför den kommunistiska symbol som hon annars tar avstånd från.Det är självklart att varje delorganisatör har ett ansvar för helheten. Baptister såväl som syndikalister. Mest smärtsamt är det att se de naiva baptistungdomarnas samarbete med KPMLr och andra ultrakommunister vars ideologi genom åren kostat tusentals kristna livet, och som fortfarande torterar och förtrycker kristna där deras ideologi härskar.En av förklaringarna till oroligheterna i Göteborg är utan tvekan den romantiska åsiktssynkretismen bland demonstrationsorganisatörerna. Åsikter som har något värde har också en kraft. Det är omöjligt att delta i demonstrationer för demokrati, som leds av grupper som bekämpar demokrati. Baptistungdomarnas och andra idealisters godtrohet kan bara förklaras med barnslig omognad.Det blev ett högt pris att betala! Torka stjärtarna, gnugga er i ögonen och se äntligen klart att demokrati inte får skymfas med naivitet.

Fler artiklar från Debatt