03 mars 2021

En tidning på kristen grundDebatt

Det-vill-gärna-bli-bra-filosofin ger sinnesro

Gud, ge mig sinnesro att acceptera det jag inte kan förändra, mod att förändra det jag kan och förstånd att inse skillnaden.Orden är hämtade från en bön som kallas ”Sinnesrobönen” och den har hjälpt mig och miljontals alkoholister att leva goda och nyktra liv. När vi rannsakar oss själva ser vi att vi ofta ägnar mycket kraft och energi åt att försöka påverka och förändra andra människor. Ofta vet vi dessutom hur andra ska göra för att bli bättre människor. Vi kanske till och med berättar det för dem utan att de frågat oss om våra åsikter. Vissa ger sig själva mandat att vara Guds talesmän- och kvinnor och därmed rätten att tillrättavisa andra människor.Däremot använder vi inte alls lika mycket tid till tankar och funderingar kring oss själva och till hur vi själva är, hur vi uppför oss och varför det blir och är som det är i våra egna liv. Jesus själv gav oss en klar uppmaning att inte döma andra, och det tror jag gjordes utifrån hans stora kunskap om människors inre.Många gånger i mitt liv har jag avundats de kristna människor som till synes lever harmoniska, kärleksfulla och goda liv. För mig är det inte enkelt och inte ens alltid en självklarhet att leva efter de regler som min barndoms bibel lärde mig. Bara det att behandla andra människor på samma sätt som jag själv vill bli behandlad kräver eftertanke och kraftansträngningar.Utöver talade ord finns så mycket i vårt kommunikationssystem som kan såra och kränka andra människor. Tonfall, mimik och kroppsspråk säger ibland mer än alla ord och kan skada själar för resten av livet.Mina barn gillar inte när jag är negativ och gnällig. Låt mig därför berätta om Sture, en före detta arbetskamrat och numera god vän. Hans favorituttryck är: Det vill gärna bli bra! Tänk, så härligt att ha den filosofin att man, även om livet ibland kantas av sorger och bedrövelser, ändå kan tro att det blir bra, och att det till och med gärna blir bra.Sture ordnade dessutom skoltröjor på min förra arbetsplats med texten: ”Nil Querellam”, inget gnäll. Grekiska filosofer i all ära men Sture går heller inte av för hackor. Visst behöver vi väl lite nya och fräscha förebilder, må vara att de kommer från Harmånger i Hälsingland.För mig är det en lisa för själen att med all kraft försöka tro att det gärna vill bli bra och att inte gnälla, i alla fall inte så mycket. Att medvetet påminna mig själv om att vara positiv hjälper mig när gnället och misstron ligger där på lur och bara väntar på minsta lilla klartecken att få bryta ut.Jag har alltid varit förtjust i vackra ord, även om jag kanske inte alltid till fullo förstått deras innebörd. Ett av de vackraste orden i Bibeln är Psaltaren 139:5: ”Du omsluter mig på alla sidor och håller mig i din hand” (gamla översättningen). Att omslutas av Guds kärlek likt den skyddande ängelns vingar kring de två barnen på tavlan ”Änglavakt” är något helt fantastiskt.När jag lyckas med att frammana den bilden av änglavingarna och mig själv som ett litet skyddat barn, och jag likt Sture kan tro att det gärna vill bli bra, då är det gott att leva. Då klarnar tankarna, oron lägger sig, jag blir stark, fylls av kärlek till livet och upplever sinnesro.

Fler artiklar från Debatt