18 maj 2021

En tidning på kristen grundDebatt

Alkoholpolitiken bottnar i egoism

Alkoholen förstör allt fler människor. Men ändå vill vi minska skatten och kunna komma åt den lättare. Jag tror inte att alkoholpolitiken kommer att ändra riktning, tyvärr… Och när jag funderar fram och tillbaka så kan jag bara komma fram till en sak, vi är för egoistiska.”Jag tycker att det är gott med ett glas vin till maten men jag har allt under kontroll.” ”En kall lättöl i bastun är väl inget problem.” ”Jag skulle aldrig bjuda på alkohol om jag bjöd hem någon med problem.”Jag tycker det är gott, jag har mitt under kontroll och så vidare. Men har inte vi ansvar för dem som inte har kontroll?  Det finns människor som är märkta till det yttre av sitt missbruk men många döljer sitt missbruk.  När vi bjuder in den där mannen som jobbar som vd på ett stort företag, kvinnan från kommunfullmäktige eller den unga killen som läser på högskolan, hur ska vi veta om de har problem? Frågar vi?Hur gör vi om det kommer fram en a-lagare till oss och vill bjuda på en öl? Ska vi säga:  ”Nej tack, jag dricker bara med mina vänner som inte har problem”?Jag önskar att vi kristna kunde gå före och ta mer ansvar för våra medmänniskor.Jag har hört ett annat argument som jag tycker är inget annat än dumt. ”Bara för att andra har problem med alkohol behöver inte jag sluta dricka för det. Många människor lider av övervikt men man kan ju inte sluta äta mat för det.” Nej! Alldeles riktigt, men man kan äta nyttig mat. Det är ingen som har sagt att man ska sluta dricka, vår kropp behöver vätska. Men den behöver inte alkohol.Visst kan det kräva mycket av oss att vara medmänniskor men vilken förmån att få ta hand om varandra!
Fler artiklar från Debatt