11 april 2021

En tidning på kristen grundDebatt

Väckelse innebär faktiskt att det är mycket folk

Jag har med ökande förvåning följt debatten om församlingstillväxt på Nya Dagens debattsidor. Det verkar som om själva ordet församlingstillväxt håller på att bli ett fult ord. Den som vågar skriva om tillväxt får genast en massa insändare emot sig. Vad många inte verkar förstå, är att väckelse inte stavas med åtta bokstäver, utan med tio bokstäver och ett mellanslag, nämligen mycket folk. Det är givetvis olika många i Stockholm, Sundsvall eller  Söderköping.Jesus var på sin tid intresserad av att föra statistik På minst två möten, vid brödundren, visste man hur många män som var där, och vid ett av tillfällena hade man dessutom räknat ut vad det skulle kosta att ge alla , inklusive kvinnor och barn, mat. Efter uppståndelsen visade sig Jesus också för femhundra människor vid ett tillfälle, så även då räknade man mötesbesökarna. Även i Apostlagärningarna räknade man hur många som kom till tro. Dessutom gillade Jesus kvantitet. Gör alla folk till lärjungar, predika överallt, gå in i varje  stad, skörden är stor,  be om fler arbetare, är typiska Jesuscitat.Jag tror att vi är oroliga för talet om kvantitet på grund av att alla siffror pekar neråt. Men för mig är det då en uppmuntran att tänka på, att bristen på väckelse i Sverige inte beror på Gud, djävulen eller världen, utan på församlingen. Hur kan det vara en uppmuntran? Jo, om bristen på väckelse berodde på att Gud inte ville, att djävulen förhindrade eller att världen var så kylig, så vore det kört! Men eftersom det beror på församlingen så behöver vi ju bara ändra på oss!Jag har tre tips vad man kan förändra:Sök Gud angående hur mötesverksamheten skall utformas, och lyd det Han säger. Det kan leda till hemska konsekvenser, som hardcore söndag förmiddag, technokonserter på stora torget och åtta äldre herrar med dragspel som leder lovsången på ungdomsmötet. Gud vet bäst hur man når människor.Fråga alla medlemmar vad de är kallade till att hjälpa till med i församlingen, och se till att de kommer i funktion inom det området. En varning för att det kan leda till att omhuldade verksamhetsgrenar läggs ned.80-90% av alla som kommer till tro är under 20 år. Inga är så bra på att nå dem som deras jämnåriga. Jag tycker därför att ni borde ge ungdomarna auktoritet och utrymme att tjäna i församlingen på ett sätt som är kulturellt relevant för dem.

Fler artiklar från Debatt