21 april 2021

En tidning på kristen grundDebatt

EMU är inte bara att byta valuta, det är ett politiskt projekt

”Anser du att Sverige ska införa euron som valuta?” Så ska det stå på valsedlarna i höst. Men varför ges intrycket av att EMU bara innebär att byta valuta? För även om det sällan medges är EMU tänkt att vara ett steg mot ett Europas Förenta Stater. Ett annat exempel är alkoholpolitiken. Inför EU-valet 1994 försäkrade man att vi skulle få behålla vår restriktiva alkoholpolitik. Men från EU:s sida dementeras detta i dag bestämt, det gällde bara under en övergångsperiod.Euron verkar vara mirakelmedicinen som ska ge oss lägre ränta, stärkt konkurrenskraft, högre sysselsättning, lägre priser och större inflytande över EU:s ekonomiska politik. Hur man nu kan vara så säker på det eftersom EMU i första hand är ett politiskt projekt? Påståendet att vi måste gå med för att undvika smygdevalvering av kronan kommer ur antagandet att vi skulle fortsätta den förödande ekonomiska politiken som ledde till kraschen på 90–talet. Men som alla vet tillämpas numera en bättre budgetdisciplin, till skillnad mot flera andra EU-länder. Frankrike till exempel vill gärna bestämma allt i EU men vägrar att ta itu med sina budgetproblem. Om kronan skulle låsas mot euron kan den varken stiga eller sjunka och när förhoppningsvis telekom går upp stiger kronan. Skulle den låsas mot euron nu binds den till en låg kurs.Tysklands centralbankschef Welteke uttryckte vid sitt höstbesök i Stockholm sin besvikelse angående förväntningarna att euron skulle leda till en snabb prissamordning, att många upplevt att den tvärtom lett till högre priser samt besvikelse över euro-områdets tillväxt.Alla erkänner att EMU-utanförskapet och flytande krona varit bra för svensk ekonomi, så varför ge upp vår ekonomiska självständighet och gå in i något som har stora problem och som är på väg att bli totalt annorlunda än det var 1994?Statsministern har antytt att vi kommer att få rösta tills vi går med i EMU. Men det är i alla fall god stil med en folkomröstning eftersom vi i Maastrichtavtalet förbundit oss att gå med i EMU så fort vi är kvalificerade. Läs detta alla ni kristdemokratiska politiker som inte tvekar att föra över väljarnas makt till Bryssel.Jag tillhör den överväldigande EMU-kritiska majoriteten av kd:s sympatisörer som känner sig överkörd i den här för nationen viktiga frågan.

Fler artiklar från Debatt