04 mars 2021

En tidning på kristen grundDebatt

Drömmen om ett lyckligt liv

Jag är bjuden på bröllop i sommar. Allt oftare kastar jag blickar i skyltfönstren för att se om det finns något lämpligt att ta på mig. Jodå, men smakar det så kostar det.Än värre är det för bruden. Borta är det fluffiga modet när brudklänningarna skulle se ut som gräddbakelser. Nu är det enkla modeller som är i ropet. Men tro för all del inte att de är billigare bara för att det går åt så mycket mindre tyg. Och även om kläderna är mer sparsmakade så gäller inte det för själva bröllopsarrangemangen. De blir bara större och ståtligare för varje år. Och dyrare. Enligt Svenska Moderådet är det visst inne igen att vara gammaldags och lägga tid och pengar på fina inbjudningskort i exempelvis handgjort papper.Valmöjligheterna är så stora att många tar hjälp av professionella bröllopsfixare för att det ska blir riktigt gjort. I Pressbyrån hopar sig specialmagasinen om bröllop.Det är inte underligt att det finns människor som flyttar ihop av skälet att de inte har råd att gifta sig, som om det viktiga är att man måste göra allting ”rätt” för att bröllopsdagen ska bli lyckad och ett minne för livet.Många drömmer om de lyckliga slutet och helst det perfekta livet. I min ungdoms kärleksromaner slutade berättelsen oftast med att de fick varandra. Man fick aldrig veta vad som hände bortom den vitskimrande bröllopsdagen.Och vi fortsätter att drömma fast vi vet att av de drygt 30 000 par som gifter sig i år kommer 20 000 att skilja sig. Antalet ensamhushåll ökar och för många är ensamheten påtvingad. Om det handlar insändaren här intill. Erika Cyrillus Olsson skriver också att hon för sin del tror att färre kanske satsar på familjebildning av rädsla eftersom de ser så många trasiga familjer.Heder åt de präster och pastorer, som vi bland annat rapporterat om i den här tidningen, som satsar på utbildning av de blivande brudparen och som erbjuder ”tusenmilaservice” av äktenskapen. Tänk om det blev moderiktigt att satsa lika stora summor för utveckling av äktenskapet som på starten. Det skulle kunna ge minnen för livet.Om prioriteringar av resurser handlar också missionärens analys av bristen på missionärer, Bengt Ingvarssons utmaning att ta ansvar för utsatta barn, och Eddy Barks uppmaning till politiker att ta sig an vårdproblemen.Ta nu hand om varandra i vårsol och vårregn!

Fler artiklar från Debatt