06 maj 2021

En tidning på kristen grundDebatt

Är det en ny tid för barn att få höra om Jesus?

Alltsedan 1800-talet har söndagsskolan funnits med sina sånger, bibelberättelser och etik. Och med lärare som har haft kärlek till Jesus och till barnen.Två exempel: i Farsta hade Citykyrkan på 1950-talet en söndagsskolfest med 90 barn och lika många på ett barnmöte i Skanskvarns skola. Merparten av de barnen kom från icke kristna hem. Jag minns själv söndagsskolan i Filadefias utpost i Abrahamsberg där det samlades oerhört många barn från barnrikehusen.Men så kom ABF med sagostunder för barn, förlagda på söndagsskoltid. Varför? Troligen för att göra slut på det kristna inflytandet på barnen som alltid är öppna för talet om Jesus.På 1960-talet satsade tv på barnprogram på tider då vi samlade barn till möten. Söndagsskolorna var ofta andligt starka med inslag om mission och hur man ska leva. Barn från icke kristna hem föredrog att stanna hemma och titta på tv. Det blev tyst om Jesus. Länge.Nu är vi tillbaka på ruta ett. I en liten kafélokal i Västerhaninge samlas sedan några år mellan 40 och 70 barn från sekulariserade miljöer. De får saft och hembakta bullar, de får leka och de får bibelord som hemläxa. Ibland berättar någon en bibeltext, visar en video eller sjunger tillsammans med barnen. Det är alltså ingen stram mötesstil som förr men Bibelns ord går in i barnahjärtan och hem till föräldrar.Jag undrar hur det är på andra håll i landet? Det kanske är fler som arbetar med detta? Är föräldrarna fortfarande skeptiska till det kristna och har tv-programmen fortfarande all dominans över barnens sinnen? Vi har märkt att barnen upplever Bibeln som något hänförande nytt.
Fler artiklar från Debatt