25 februari 2021

En tidning på kristen grundDebatt

Bibelns vin var inte alkoholfritt

Det var med upprördhet jag läste Börje Danielssons insändare i Nya Dagen den 6/4. Lögnen står han själv för när han påstår att Bibelns vin var alkoholfritt.Varför vill så många kristna hitta på egna lösningar för att stå emot vissa frestelser? Guds Ord och den Helige Andes ledning står för sig själv!De vanligaste benämningarna för vin i Bibeln är ”jijin” (heb) och ”oinos” (gr). Samma ord används för att prisa vinrankans frukt och för att varna därför. Oinos kallas det vin som dracks på bröllopet i Kana, det Jesus gjorde av vatten och det Paulus bjöd Timoteus att dricka (1 Tim 5:23).Samma oinos används även i avhållsamhetsrådet i Rom 14:21 och i varningarna i Ef.5:18, 1 Tim 3:8, Tit 2:3. Vinet nämns ofta som en av Skaparens äldsta gåvor (5 Mos 7:13, 3:28, Dom 9:13, Ps 104:15) men skildras å andra sidan dessutom som en förbannelsebringande dryck, där den inte brukas rätt (2 Sam 13:28, Ord 20:1, 21:17).Liksom allt annat vi har fått här i världen att bruka så kan även vinet missbrukas. Det finns emellertid de, liksom jag själv, som kan avnjuta och hantera denna gåva på ett nyktert sätt. Att dricka ett glas vin till maten kan förhöja upplevelsen och är inte på något sätt syndigt i sig. Den som dricker sig berusad däremot bör låta sig varnas för både lastbarhet och vem som tillhör Guds rike!Till sist tror jag nog att Danielsson och jag delar uppfattningen att vi som kristna ska hjälpa och känna solidaritet med dem som hamnat snett även på detta område.
Fler artiklar från Debatt