23 april 2021

En tidning på kristen grund



Debatt

Långt från den barmhärtige samariern med privatsjukvård

nRegeringen har i dagarna förhandlat med miljöpartiet och lagt förslag för hur sjukvården ska regleras. Den brinnande frågan är om sjukvården ska vara en vara bland andra.Kevin Thomson, Kommunals representant på privata S:t Görans sjukhus säger att ”långsiktigt vill företaget att 80 procent ska gå tillbaka i verksamheten”. Långsiktigt ska alltså sjukhuset gå med 20 procent i vinst. Gemensamma pengar ska gå till vinster åt några få. Om sjukhuset går dåligt är det däremot det gemensamma som får gå in och täcka upp.”Kvalitet eller rättvisa blir vårt val i vården”, skriver Assar Lindbeck, professor i nationalekonomi på Dagens Nyheters debattsida den 27 februari. Frågan är dock om den sjukvård med stora inslag av privata sjukhus och avgiftsfinansiering som Lindbeck förespråkar verkligen blir effektivare. Privatiseringsivrarna har alltid haft svårt att förklara varför svensk sjukvård kostar hälften så mycket av BNP som den amerikanska som är upplagd just som Lindbeck önskar.nVarför kommer då dessa debattartiklar och förslag? Privatiseringsivrarna har 300 miljarder anledningar till sin lobbying. Så mycket gissar Svenskt Näringslivs ”konkurrensexpert” att privata vårdbolag har att hämta inom den nu gemensamt ägda sjukvården.Det är dock bara marknadens konsulter som kan se det rimliga i att jämställa sjukvård med vilken vara som helst. Vård är något alla behöver, vare sig du är fattig eller rik. En ny bil kan du avstå, du kan också hyra en billig lägenhet istället för att köpa en dyr villa, men om du brutit benet, behöver operara ögat eller har fått cancer så kostar det lika mycket oavsett storleken på din plånbok.Om alla människor är skapade av Gud har alla också samma rätt till bästa möjliga sjukvård. Det har vi faktiskt råd med. Vi har det ännu mer om ”vinsterna” i vården går tillbaka till verksamheten.
Fler artiklar från Debatt