14 april 2021

En tidning på kristen grundDebatt

På tiden att myndigförklara oss pensionärer

Min tanke redan på 1970-talet var, att den dag jag blev pensionär ska jag flytta in i ett servicehus. Genom mitt arbete kom jag i kontakt med många serviceboenden i olika delar av vårt land, och det verkade vara ett perfekt boende för 65 plus. Ett boende som skulle bespara mig ytterligare flyttningar, innan jag skulle flytta ”högre upp”.Men när min pensionering kom hade detta boende förvandlats till seniorboende, det vill säga ett boende som alla andra. Så jag förstår inte riktigt varför det kallas seniorboende. Det finns ju ingen speciell service där för äldre. I valet 2002 lovade Persson 10000 nya platser i äldreboende. Sedan dess har i stället platserna minskat med 13 400 i landet. Nu lovar han ännu en gång en storsatsning på bostäder för äldre, men tyvärr Göran Persson, varför ska vi tro på dig den här gången?Tittar man på Stockholms stad, så kan man konstatera, att var fjärde äldrevårdsplats har försvunnit, och här i Nynäshamn hade s-majoriteten för avsikt att det här budgetåret, ta bort ytterligare 50 av sina äldreboendeplatser på Södra Flygeln. Men verkligheten hann som tur var ifatt teorierna och i dag tvingas man inse, att de 30 platser, som ännu inte hunnits avvecklas, behövs.På 1970-talet fanns det många alternativa boenden för pensionärerna, men i dag finns det ju bara två. Att bo hemma, vare sig man vill det eller inte, tills man blir så dålig att man kommer på långvården. Om man nu har tur att få en plats innan man avlidit!Nej, nu är det på tiden att vi pensionärer blir myndighetsförklarade! Därför håller jag med kristdemokraterna, då de vill att vi själva ska få bestämma över vårt boende. Att vi själva får välja om vi vill bo hemma med hjälp av hemvården eller på ett servicehus eller någon annan typ av vårdhem, i både kommunal eller privat regi.

Fler artiklar från Debatt