18 maj 2021

En tidning på kristen grundDebatt

Utbrändhet kräver sjukskrivning

Jag har tagit del
av socialförsäkringsministerns förslag till nya riktlinjer för sjukskrivning bland andra utbrändhet och är mycket upprörd. Man försöker komma åt fuskare, och sänka utgifterna, genom att sätta dit alla sjukskrivna.Jag är 32 år, grundskolelärare och drabbades av utbrändhet för ett och ett halvt år sedan. Därefter har mitt liv förändrats totalt. Jag är en sådan person som jobbar in i det längsta och har mycket sällan sjukskrivit mig, men nu gick det inte att jobba.Efter att länge ha gått i en stökig och stojig miljö - skolmiljön - där kraven ökar, men resurserna blir mindre, klarade jag till slut inte av det längre. Stressen ledde till kraftig värk, som jag gick med i cirka 2 år. Jag åt starka mediciner och fortsatte jobba, och drabbades av depression som en följd av detta. Några månader därefter mådde jag illa varje morgon, men jag fortsatte ta mediciner och jobba. Till slut sprack bubblan. Sen var jag förstörd.
Det kändes som
om hjärnan skulle sprängas i skallen på mig, bokstavligt talat! Minnet var redan dåligt sedan länge på grund av stress och efter detta kom yrsel, synrubbningar, tinnitus samt grava problem med simultankapaciteten. Trots detta fortsatte jag jobba. Det var doktorn som förstod vad som hänt. Jag trodde att en vecka hemma och några alvedon skulle hjälpa. Det gjorde det inte.Bokstavligen talat jobbade jag tills jag stupade. Första månaden hemma var jag helt utslagen. Jag kunde inte göra någonting. Hjärnan tålde ingenting! Alla former av intryck var för mycket. Jag kunde inte gå ut för det innebar ljud och synintryck.Det gav ännu mer yrsel, synproblem, tinnitus och huvudvärk. Titta på tv gick inte heller av samma skäl, eller att läsa en bok. Fågelsång var plågsamt att höra. Det enda jag behövde och kunde just då var att vila - och sova. När hjärnan är skadad tar det tid, tid och kraft att reparera den.När jag nu läser om att man vill dra in sjukpenningen för oss som drabbats av utbrändhet kan jag knappt förstå att det är sant. Så fruktansvärt omänskligt! Att ”gå in i väggen” och drabbas av många relaterade krämpor, både fysiskt och psykiskt, kräver omfattande insatser, där vila är den första och viktigaste. Så var det för mig i alla fall.
Det är av yttersta
vikt att alla som drabbas av denna hemska sjukdom - hjärnstress/utbrändhet/utmattning - får förståelse och rätt vård. Inte bli ifrågasatta och tvingade att fortsätta jobba. Det kommer leda till ett enormt lidande, och kanske till och med självmord. En del kommer kanske att säga upp sig då de verkligen inte klarar av att jobba mer, men inte kan få sjukpenning, och en del kommer att jobba tills hjärnan förstörs.Man kan inte dra in sjukskrivningar för att budgeten inte går ihop! Det är fullständigt inhumant att hantera människor på detta sätt. Beslutsfattarna måste lyssna till de drabbade och även till läkarna. Man kan inte dra alla över en kam och säga att ”x veckor får räcka”! Det tog 2-4 månader innan jag märkte att jag ens började återhämta mig. Och sen drabbades jag av ett återfall och backade ett par månader i mitt tillfrisknande. Stress/utbrändhet är en sjukdom som kan ha hur många symptom som helst, och därför finns det ingen standardkur- eller ordination mot det.
Därför bör
nuvarande förslag snarast skrotas. Det är ingen human människosyn som låter detta förslag gå igenom. Det kommer inte att hjälpa folk, utan det kommer mest förstöra och skada många som redan är klena och inte orkar protestera. Det kommer förstöra allt för så många.Det är tydligt att den/de som kommit med idén och de som omfamnar den är mycket oförstående och inte alls ödmjuka. De har uppenbarligen själva aldrig drabbats av något sådant. Det är också tydligt att de inte har den blekaste aning om vad utbrändhet är. Det är en skam att detta förslag lagts fram.
Kontrollera gärna
sjukskrivna mer, men respektera och neka dem inte den vård de behöver!Jag vädjar till socialförsäkringsministern: Gör inte detta! Så många människors liv hänger på detta beslut. Var medmänsklig!
Fler artiklar från Debatt