12 maj 2021

En tidning på kristen grundDebatt

En längtan finns till något nytt

En god fortsättning på det nya året får bli min önskan till alla våra läsare. Förhoppningen är förstås att det också börjat bra. Någon har kanske redan brutit ett och annat nyårslöfte som getts i den allmänna nyårsyran.
De flesta av oss har läst, hört, eller sett i medierna att det finns en stor längtan efter förnyelse.
När det första valet av presidentkandidater i USA gick av stapeln i delstaten Iowa nyligen så skrällde demokraten Obama och republikanen Huckabee genom att otippat vinna. De flesta rubriker, artiklar och analyser efteråt gick ut på att folk vill ha förändring.
Och varenda
Gör om mig-artikel handlar om att lämna den invanda frisyren och förnya garderoben. För att inte tala om program och tidningar med ämnet heminredning. När det stilrena och färgfattiga varat länge tar den orientaliska färgprakten över.
En person bekände för mig nyligen att när hon just bestämt sig för färgen på de nya gardinerna inser hon att det är just den färgen som är den nya innefärgen. Hon tyckte att det var lite mystiskt att bli så påverkad av trender utan att märka det.
Att vilja något nytta är däremot inte särskilt mystiskt. Vardagen har en tendens att bli grå. (Jag vet att det också är en modefärg sedan en tid). Allt nytt blir så småningom så vanligt att det upphör att fascinera. Det skulle inte förvåna mig om det kan klassificeras som en överlevnadsinstinkt. Det är mycket roligare och mer kreativt att befinna sig i en uppåtgående spiral än att gräva ner sig i de gamla hjulspåren. Om nu inte hjulspåren står för en nostalgisk längtan bakåt till något som gått förlorat. Men då handlar det mera om en balansgång mellan framtidstro och ett stirrande i backspegeln.
När jag läser mejl
och sprättar brev med insändare, det som publiceras och det som aldrig kommer i tryck, så märker jag att båda delarna finns. Förnyad längtan till det som en gång var blandas med radikala utmaningar till något nytt. Men samma hopp om förändring.
Det kan tyckas att somliga i dag svarar lite sent på sådan som skrivits. Det beror den här gången främst på att det varit många helger och därmed få tidningar. Och försvann nu papperstidningarna i julstädningen finns alltid möjligheten att hitta ursprungsartiklarna på www.dagen.se.
Fler artiklar från Debatt