28 februari 2021

En tidning på kristen grundDebatt

Sverige kravlöst mot Iran


För en tid sedan tog socialdepartementet emot en trettonmannadelegation från Iran för att, som det sas, diskutera narkotika- och kriminalpolitik.
Men den delegationen representerar en blodig diktatur. Där fanns till exempel högste polischefen i Teheran, guvernören för Teherans provins och vice ordförande i Justitiedepartementet. Dessa personer är ansvariga för mycket grova och omfattande kränkningar av de mänskliga rättigheterna:

 Fängslanden och svår misshandel av ungdomar som varit för västerländska varav några dömts till döden

 Brutal behandling och arresteringar av kvinnor som haft något fel på klädseln

 Omfattande och systematisk tortyr och upptrappade avrättningar av politiska motståndare

 Steningar

 Avrättningar av minderåriga - 76, kanske så många som 91 minderåriga ska enligt Amnesty International nu hängas.
Den 5 december hängdes till exempel en person för en sak han påstås ha gjort när han bara var 13 år gammal - trots att både bekännelsen och vittnesmålen sägs ha avlagts under tortyr. Denna avrättning kritiserades skarpt av utrikesminister Carl Bildt, vilket är mycket bra.

Men vi anser ändå, att Sverige är bedrövligt undfallande och kravlöst mot den fruktansvärda diktaturen i Iran. Socialdepartementet uppgav att man ej ämnade diskutera mänskliga rättigheter med delegationen. Därmed ger besöket i Sverige legitimitet åt regimen och hjälper den då på detta sätt. Och kränkningarna fortsätter: under årets tolv första dagar har redan 23 personer avrättats.

Vi kräver därför att Sverige i fortsättningen ska ställa mycket bestämda krav på mänskliga rättigheter, om Sverige ska ta emot representanter för diktaturer.
Fler artiklar från Debatt