13 april 2021

En tidning på kristen grundDebatt

Vägra uppfylla handelns julprofetia

I dag tycks alla politiker, oavsett färg, betrakta konsumtionssamhället som det enda alternativet. Och inte för ett ögonblick vill man inse hur instabil grunden för just detta slags samhälle är.


Julkommersen är redan i full gång och i vanlig ordning skrävlar affärsmännen om rekordår för julklappshandeln. Men kanske bör vi tänka oss för både en och två gånger innan vi uppfyller deras förväntningar detta år. Världen har förändrats, både i stort och här hemma i ankdammen Sverige, och det är dags att sätta ner foten. Konsumtionssamhället är ju, trots att få säger det högt numera, en starkt bidragande orsak inte bara till finanskrisen utan till att miljöförstöringarna hotar förgöra klimatet.

Man behöver bara gå tio, femton år tillbaka i tiden för att minnas hur varnande små fingrar höjdes lite här och var, i första hand från vänsterpartister och socialdemokrater men även från centerpartister och andra miljömedvetna. Det är inte sunt att bygga ett helt samhälle på en konsumtionens grund, sa man, varken för miljön eller människorna.

I dag tycks alla politiker, oavsett färg, betrakta konsumtionssamhället som det enda alternativet. De har målat in sig i ett hörn och tar sig inte ut på något annat sätt än genom detta lögnaktiga påstående. Och inte för ett ögonblick vill man inse hur instabil grunden för just detta slags samhälle är. Trots påtagliga bevis i form av finanskriser och miljöproblem som härrör från den vettlösa konsumtionen i den rika delen av världen inbillar sig både politiker och väljare att det går att konsumera bort kriser och klimatförändringar.


Ingenting kunde vara mer fel. Det är västvärldens ansvarslösa överkonsumtion som skapat inte bara de problem jag redan belyst här, utan även de ökande globala orättvisorna både här i väst och i utvecklingsländerna. I Sverige ser vi resultatet när företag efter företag förlägger sin verksamhet till låglöneländerna, och när Volvo varslar tusentals arbetare om uppsägning för att de inte i tid tagit till sig tecknen på lågkonjunktur. I resten av världen skapar överkonsumtionen klimatproblem, barnarbete, missförhållanden på arbetsplatser och så vidare i all oändlighet.

Vill du göra något för världen denna jul? Lägg då pengarna på något vettigt i stället för att slösa bort hela decemberlönen på julklappar som bara gläder för stunden. Det finns mängder av hjälporganisationer som arbetar för miljö och människor och som behöver alla resurser de kan få. Konsumtionen har gått på tok för långt och det är dags att stanna upp och tänka till. Behöver vi byta mobiltelefoner varje månad? Behöver vi ny tv varenda jul? Måste vi uppfylla affärsmännens profetior varenda decembermånad?


Naturligtvis inte. Vad vi i själva verket måste göra är att stanna upp och tänka efter. Hur kan vi bygga ett samhälle på en mer solid grund än konsumtion av förbrukningsvaror? Vilka partier är redo att ställa sig den frågan? Och vilka företagare vill vara med och ta ansvar för en kursändring?

Det är frågor som blir än viktigare att ställa sig just inför julen, i synnerhet i dag då den tappat sitt ursprungliga budskap och blivit helgen för meningslös konsumtion och vanvettigt frosseri.

Fler artiklar från Debatt