11 april 2021

En tidning på kristen grundDebatt

Hur motiverar man för ungdomar att man börjar dricka som 50-åring?


I 13-15 årsåldern inträffar alkoholdebuten för en stor del av dagens ungdomar. Man kan lockas av något man tycker tillhör "vuxenvärldens" attribut, som upplevs spännande.

Detta fenomen tycker jag dock även dyker upp på en annan plats i vårt samhälle, i en annan ålderskategori. Människor som har fyllt 50 och tillhör frikyrkan. Jag tycker mig se att medelålders män och kvinnor i flera kristna samfund helt plötsligt börjar dricka alkohol.

Själv är jag 27 år och uppväxt inom Svenska Missionskyrkan. Jag upplevde ingen alkohol i anknytning till den som liten, under senare tid har dock trenden brutits. Det verkar dyka upp vin på var och varannan fest och middag hos medlemmar hur självklart som helst. En vän till mig ur pingströrelsen vittnar om precis samma sak. Hon säger att hennes föräldrar snart är de enda helnyktra kvar i deras bekantskapskrets av medelålders par ur församlingen.


Jag har även hört samma sak från andra, att de upplever att det inte är många kvar som inte dricker alkohol i denna ålderskategori i deras församlingar. Detta förbryllar mig. Vad är det som har hänt? Är det någon slags försenad revolt, spännande "förbud" att bryta emot, längtan att vara som andra eller ett plötsligt fall för ett upplevt grupptryck från samhället - "vi kan minsann vi också!" Eller börjar man helt enkelt fega ur?


Fenomenet är något som bekymrar mig. Kyrkan är för många en plats fri från alkohol, vilken också skulle kunna ses som en fristad. Den har räddat och dragit upp många ur en svår livssituation, framför allt om man blickar bakåt i historien. Andelen helnyktra ungdomar ökar i dag i vårt samhälle, men inom kyrkan är trenden den motsatta. Vill vi ändra synen på församlingen och dess syn på alkoholkonsumtion?


Jag är nyfiken på att höra argumenten för denna förändring och att dessa så välbehövliga platser håller på att försvinna. Hur motiverar man för ungdomar att man börjar dricka som 50- åring?

Fler artiklar från Debatt