15 maj 2021

En tidning på kristen grundDebatt

Alla vill ha vårt tionde - vi får själva ge till det vi tycker tjänar Herren bäst


Svar till insändaren "Vill Kanal 10 bara ha pengar?" i Dagen 1 december.

Kul att någon reagerar och tar upp det här, för jag kan ofta tycka att det förekommer på andra ställen inom kyrkan också! Ibland använder man vid insamlingar argument som man som kristen inte "får" säga emot. Enligt mig är det bland det fulaste man kan göra för att få sin vilja igenom.

Ekonomiskt sett ska det som inte är lönsamt läggas ned, enligt kapitalismens lagar. Men nu kan man väl anta att det handlar om mission genom ett, som man säger, "effektivt medium". Men det måste finnas ett bättre sätt att göra det på, kanske genom att kartlägga användningen och faktiskt debitera frekventa användare och i gengäld dra ned på tiggandet. Ett annat alternativ är ju att liksom andra erbjuda premiumkonton utan reklam eller liknande.


Jag var på bland annat på pingströrelsens Nyhemsvecka i somras, där jag jobbade för Ikon1931. Jag befann mig i flera olika kristna sammanhang och fick verkligen chansen att jämföra. Nyhemsveckan var bra på många sätt, men jobbig så tillvida att tiondet skulle stoppas i alla tänkbara hål! Alla vill ha allas tionde och det gjorde mig obekväm.

Tiden jag ville ha till lovsång och bön gick till en halvtimme kollekttal här och ett annat där. "Nåden är gratis, men utrustning och reklam kostar mycket pengar", brukar det heta. Ett bättre upplägg, tycker jag, har de sammanhang som tar ut en statuerad avgift som ska täcka konferensens kostnader så att man slipper känna sig skyldig. Sedan kan man med lätt hjärta ge vad man verkligen känner för utöver det!

Livets ord hade ett mer balanserat fokus på givandet, och de tog inte för mycket utrymme. Däremot var Benny Hinn inte inne på det spåret! Jag tror jag minns att kollekttalet var två timmar långt och fick ett gäng ungdomar, som jag inte tror var kyrkvana, att gå utan att få se helanden eller något vettigt alls.


En uppmaning, avslutningsvis: Ekonomi ska man inte ta lätt på, något som Elisabeth Sandlund tog upp i onsdagens ledare. Inte heller tiondet. Det är din möjlighet att påverka på det sätt som du bäst tycker tjänar Herren.

Fler artiklar från Debatt