03 mars 2021

En tidning på kristen grundDebatt

UR försöker tysta sina kritiker genom att blanda bort korten


Att Utbildningsradion helt förbehållslöst anammar RFSU:s sexualsyn vet alla vid det här laget. Sex i tv och sex i radio, och så ännu mera sex i skolan förstås. Och nu undviker man alla former av kritik mot denna cyniska och i allt ogenomtänkta sexualundervisning genom att skylla på rasism. I stället för att bemöta seriös kritik går man ut med att filmen "Sex på kartan" väckt anstöt - hos rasister!

Så här skriver Erik Fichtelius, Cecilia Bäcklander och Anna Birgersson-Dahlberg på DN Debatt: "I en scen i filmen har en mörkhyad yngling sex med en mer ljushyad flicka. Dagens Nyheter publicerade en bild från den scenen inför visningen i tv, och då exploderade nätrasismen.

Vi har analyserat vad som hände på nätet när vår film presenterades. Där finns mängder av rasistiska inlägg, vidriga, hotfulla, skrämmande. De speglar tydligt en rädsla för något, oklart vad, och dessutom en förvissning att det är "dom", inte "vi" som är problemen och hotet."


Man kan inte neka till att det är skickligt, detta. Att helt kringgå den seriösa kritiken och i stället påstå att människor reagerat på grund av att de är rasister. Skickligt, men naturligtvis också fullkomligt omoraliskt och direkt oetiskt. Och man kan inte låta bli att undra vilken sorts mjöl UR egentligen har i påsen, när de är så rädda att bemöta den seriösa kritiken.

Samma fråga kommer förstås också upp då man betänker att UR i dag håller på att rensa sin sexfrågelåda från svar som de inte kan stå för. Svar som - faktiskt - direkt uppmuntrar barn långt under den lagliga gränsen att ha sex.


Samtidigt visar många undersökningar att oerhört många ungdomar känner sig pressade att ha sex. Var sjunde gymnasieflicka har haft samlag mot sin vilja - och en av sjutton pojkar i samma ålder. Pressen att leva upp till idealet om sexuell frigjordhet har gjort det svårt att säga nej, menar psykolog Gisela Priebe, som forskar om ungdomar som utsatts för sexuella övergrepp.

Detta bekymrar varken RFSU eller UR. I stället kringgår man alla besvärliga frågor med anklagelser om att rasister försöker tysta dem. Det tyder inte bara på att UR har tagit sig vatten över huvudet - utan också på att de försöker tysta sina kritiker genom att blanda bort korten och försöka få alla kritiska röster att framstå som rasistiska.

Fler artiklar från Debatt