17 april 2021

En tidning på kristen grundDebatt

Blåsten på Världen idag kommer att lägga sig


Världen idag har på senare tid varit utsatt för en aningen hård vind. När ägarnas företrädare finner det nödvändigt att strida lite ivrigare för tidningens hjärtefrågor, får man kanske räkna med att inte alla tycker likadant.

I dessa dagar är det ju vanligt att manskapet skiftar på de politiska skutorna. Vad kan man säga om det? Inte mycket. Det är inte heller konstigt om det blir ombyte på en del ledande poster i en tidning, hur uppskattade de tidigare personerna än varit.


Jag minns mina första månader på tidningen Dagen 1964 när den befann sig i verklig storm. "Båten" var på väg att sjunka. En efter en sade de upp sig - ekonomichefen, redaktionschefen, annonschefen och abonnemangschefen. I min tidigare verksamhet, där jag var väl bevandrad, kunde jag själv rycka in i vilken uppgift som helst när det behövdes. Men i tidningsbranschen var jag en fullständig novis och blev rädd varje gång en ledande medarbetare sade upp sig. Jag ringde alltid upp styrelsens ordförande som var Lewi Pethrus och han svarade att det säkert skulle ordna sig och att vi fick tro att det skulle komma någon ännu bättre i stället. Att Dagens avdelningschefer 1964 blev rädda och flydde kan jag väl förstå. En "medieinkompetent" styrelse hade tillsatt en fiskgrossist som vd, det var nästan som att sätta bocken till trädgårdsmästare. Men Dagenbåten flöt upp till ytan och flyter än. Det kommer sannolikt Världen idag också att göra.


Med detta vill jag kommentera Dagens intervju med Siewert Öholm den 12 april med anledning av hans sorti från Världen idag, Öholm som har varit så värdefull. Eftersom jag sitter i den styrelse Siewert förklarar som medieinkompetent faller naturligtvis ett tungt ansvar på mig. Det var dessutom jag som i styrelsen tog upp frågan om att vädja till Ulf Ekman att ta på sig uppgiften som ansvarig utgivare. Styrelsen var helt enig om att det skulle vara en stor fördel. Min erfarenhet på området går tillbaka till de 30 åren i ledningen för tidningen Dagen och Dagengruppen. Där var Lewi Pethrus och Karl-Erik Heinerborg styrelseordförande eller ansvarig utgivare under de flesta av mina Dagenår.


Lewi Pethrus var speciell - och det är Ulf Ekman också. Givetvis är kompetens viktig i allt ansvarsfullt arbete. Men i ett kristet ledarskap är det ännu viktigare att vederbörande har en stark Guds kallelse till uppdraget. "Den Gud kallar, den skickliggör han", är ett uttryck man ofta hörde förr i tiden.

Fler artiklar från Debatt

Fler liknande artiklar


Dagens bibelord

Dagens poddar