13 april 2021

En tidning på kristen grundDebatt

Kristendomshatande politiker - en konspiratorisk överdrift


Göran Skytte brukar komma med en hel del kloka saker i sina gästkrönikor i Dagen. Det han skriver tidningen om vad Håkan Juholt sa i en artikel i Dagen den 29 mars är dock så demagogiskt att det ryker. Juholts raka besked om att han inte tror på Gud men på kyrkan är "kollosalt avslöjande" och, enligt Skytte, "ett led i ... en socialdemokratisk strategi som går ut på att avkristna Sverige". Skytte tröstar sig litet med att Juholt ändå inte är "en rabiat kristendomshatare av klassiskt socialdemokratiskt snitt" men hävdar samtidigt att Socialdemokraternas nye partiledare genom att säga att han inte tror på Gud men på kyrkan ansluter sig till en tradition som går ut på att avkristna kyrkan och förvandla henne till "ett användbart politiskt instrument".

Vilka kristendomshatare av "klassiskt socialdemokratiskt snitt", förutom sin gamle släkting på tidningen Arbetet och kyrkoministern Engberg från 1930-talet, är det som Skytte refererar till? Det kan väl knappast vara Göran Persson.

Det är inte svårt att hitta politiska ledare av alla sorter som i stort sett struntar i kyrkorna i Sverige, men det är rätt långt från ointresse eller likgiltighet till rabiat kristendomshat. När Fredrik Reinfeldt öppet deklarerar att han inte tror på Gud har jag aldrig misstänkt honom för vare sig kristendomshat eller att ha en dold agenda med planer att avkristna kyrkan och förvandla henne till ett politiskt instrument. Jag uppskattar att Reinfeldt, till skillnad från flera andra partiledare, berättar om sitt personliga förhållande till tron på Gud. Men när Juholt gör samma sak ser Skytte det som ett led i en socialdemokratisk kristendomsfientlig strategi och "kollosalt avslöjande". Snacka om att tolka ett offentligt och kortfattat uttalande konspiratoriskt.


Förresten - hur ska Juholt gå tillväga för att förvandla Svenska kyrkan och frikyrkorna till en "samhällelig serviceinrättning". Svenska kyrkan är ju numera en kyrka fri från staten. Kyrkorna i Sverige väljer själva vilken väg de vill gå och vilken roll de vill ha i samhället.

Skytte efterlyser reaktioner från Dagenläsarna. Vi borde gå till storms mot månglarna och hycklarna i kyrkan, tycker han. Ja, vi borde först och främst ta ansvar för vad vi som tror själva gör av kyrkan och hennes möjligheter. Men jag tycker inte att det handlar om att Juholt ska drivas ut ur den kyrka han nyss valt att bli medlem av. Vem vet, en vacker dag kanske han rentav börjar tro.

Fler artiklar från Debatt