Debatt

Möt de kristna i det heliga landet

Varför väljer pilgrimer från väst bort att möta de kristna palestinierna, när de besöker Israel? undrar skribenterna.

På hösten åker många kristna från Sverige på pilgrimsresa till Israel.

I reseprogrammen, inte minst i denna tidning, möter oss en klassisk rutt i Jesu fotspår: Besök i Jerusalem, bad i Döda havet, eventuellt besök på Massada, färd längs Jordandalen upp till Gennesarets sjö, besök på platser som Kapernaum, Tabgha, Saligprisningarnas berg och Nasaret.

I Nasaret besöks ofta Nazareth Village, en temapark som visar hur Nasaret kan ha sett ut under första århundradet, ett museum värt ett besök. Men hur många vet att huvudman för Nazareth Village är lokala kristna. Ordföranden i styrelsen är en kristen palestinier, som är medlem i en av Nasarets baptistkyrkor.

Cirka 154.000 kristna bor i Israel, vilket motsvarar 2,1 procent av befolkningen. Drygt 80 procent av dem har israeliskt medborgarskap och de flesta av dem bor i Galiléen, enligt Israel Central Bureau of Statistics. Nasaret är den största staden i Israel med palestinsk befolkning. Det är även den stad som har högst antal kristna.

Pilgrimer besöker kyrkorna i Nasaret, men hur många av dessa kristna pilgrimer möter de kristna, och får samtala med dem hur det är att vara en kristen minoritet i den judiska staten Israel?

Vid besök i Jerusalem promenerar pilgrimer oftast längs Via Dolorosa, Jesu lidandes väg. Men lägger de märke till de små söta israeliska flaggor som hänger ut från fönstren eller balkongerna? Förstår de vad bosättningarna där innebär av lidande för den palestinska befolkningen? Informerar guiden om detta?

Utgrävningarna i "Davids stad" som ligger i stadsdelen Silwan i östra Jerusalem är oftast ett annat stopp. Men informerar guiderna besökarna vad som nu pågår där av etnisk rensning och husrivningar av palestinska hem? Hur många körs inte direkt till Födelsekyrkan, efteråt till turistaffärerna och eventuellt till Herdarnas äng när de besöker Betlehem på Västbanken. Efter ett par timmar körs de tillbaka till hotellet i Jerusalem, ofta via bosättartunneln vid Beit Jala, så att de slipper se muren.

Av alla pilgrimer som de senaste åren besökt Betlehem är det bara en mycket liten del som övernattar i staden.

Vi skulle önska att varje utländsk besökare i Betlehem åtminstone stannade ett dygn och sov över på något palestinskt hotell eller i ett gästhem eller i en familj. Så att de får möta palestinier och lyssna till deras berättelser och handla i deras affärer.

Visst är det viktigt att vi, när vi besöker det heliga landet, besöker de heliga platserna där Jesus vandrade och de historiska judiska platserna för att förstå kristendomens judiska rötter.

Men varför väljer researrangörer bort att möta de kristna där?

Snart genomför Dagen en ny läsarresa av konventionellt slag. Varför gör inte Dagen en liknande resa som 2008 när Bilda var medarrangör? Då fick resenärerna möta både israeler och palestinier.

Som prästen i den kristna byn Taybeh djupt inne på Västbanken sa till oss: "Vi är de levande stenarna av den första kristna kyrkan".

"Vi kan inte förstå hur kristna från Europa och Amerika kan komma hit för att se kyrkor och stenar och platser där Jesus varit, utan att vilja möta sina kristna syskon här och se hur vi har det. De ser på oss palestinier som man ser på djur i bur. Det är förödmjukande för oss och ovärdigt kristet liv.

Vi välkomnar alla, som vill komma och leva med oss här en kortare eller längre tid och dela våra liv här", säger Imad Haddad, den lutherske prästen i Beit Sahour, tvillingstad till Betlehem.

Är svaret att ord som "ockupation, mur och bosättningar" inte passar in i den verklighetsbild dessa kristna resenärer har? Vågar man eller vill man inte se dagens verklighet? Varför är man inte intresserad av att med egna ögon se och själv bilda sig en egen uppfattning av verkligheten?

När de sen försöker sig på att föra debatt om den dagsaktuella politiken i Israel/Palestina visar man en skrämmande pinsam okunskap. Det blir så tydligt och beklämmande när kristna i Sverige ifrågasätter sina kristna palestinska trossyskons strävan efter en rättvis fred.

Egon Berglund, med bloggen "Dessa mina minsta bröder"

Gunnar Stenbäck, pensionerad kyrkoherde och före detta följeslagare i Betlehem.

Svar direkt:

De resor som Dagen erbjuder sina prenumeranter till bland annat Israel är av olika karaktär. I höst genomför vi en traditionell pilgrimsresa, för vilken intresset varit betydligt större än för den studieresa som vi anordnade hösten 2008 tillsammans med Bilda. Det hindrar inte att resor av det slaget kan bli aktuella i framtiden.

Även under en traditionell Israelresa där besök på de bibliska platserna är huvudsyftet uppmärksammar vi dagens politiska läge på olika sätt, bland annat i kvällsföreläsningar. Våra resenärer kommer även denna gång att ha fått en mångfasetterad bild av den komplicerade situationen i dagens Israel när de återvänder hem till Sverige.

Elisabeth Sandlund, Dagens representant på höstens Israelresa

Kommentera på Dagen.se
Fler artiklar för dig