03 mars 2021

En tidning på kristen grundDebatt

Vi borde hylla vårdförbättrarna

Vi läser ofta om när vården inte fungerar som den ska, men sällan om de innovationer som driver på förbättringar. För drygt tio år sen observerade läkaren Peter Provonost att också vältränade experter ibland gör misstag på sjukhusen. Därför införde han den enkla reformen att sätta upp listor som påminde läkarna om fem steg för att undvika infektioner. Det blev en oanad framgång. Kontrollistan infördes i hela delstaten Michigan, där den räddade 1 500 liv och sparade 100 miljoner dollar under en 18 månadersperiod.

Samtidigt startade tre svenska läkare en verksamhet i Spanien, med den enkla idén att samla experter som kunde tolka röntgenbilder på distans. I dag erbjuder de sina tjänster till länder runtom världen, och har rentav medarbetare i Australien så att de kan läsa röntgenbilder dygnet runt. Vårdinnovatörer hyllas i medier runtom världen, men sällan i Sverige. Här är vi fokuserade på vården som ett byråkratiskt och stelt system. Borde vi inte uppmärksamma förnyarna om vi vill skapa förbättring i vården?

Nima Sanandaji

Fler artiklar från Debatt