18 maj 2021

En tidning på kristen grundDebatt

Prioritera livet för pensionärerna

Medellivslängden i Sverige har ökat med tre år sedan 1990, vilket är en positiv nyhet. Tre år som kan spenderas med barnbarn, en hobby eller föreningsarbete. Men för politikerna ses det som ett hot. Vi måste arbeta längre för att ha råd, säger de. Planer på att tvinga upp pensionsåldern diskuteras, och statsministern drog till med att pensionen borde starta först vid 75.

Men det är ingen nödvändighet att gamla ska jobba längre istället för att göra vad de vill. Faktum är att arbetslösheten redan är hög, och att dela på jobben skulle vara en bättre lösning för sysselsättningen. Pengar är det ingen brist på i samhället när både bolagsvinster och privata förmögenheter slår rekord. Frågan är varför politikerna prioriterar fler miljoner till miljonärerna i stället för tre års extra liv för våra äldre?

Christian Tengblad

Fler artiklar från Debatt