11 april 2021

En tidning på kristen grundDebatt

Upp till bevis, Adaktusson

Nu hoppas jag att du uppfyller dina löften om att aktivt arbeta för den kristna befolkningen i Mellanöstern. Det skriver Isak Betsimon i ett öppet brev till Lars Adaktusson.

Hej Lars, eller som vi säger på assyriska: Shlama Lars.

Jag vill börja med att gratulera dig till platsen i EU-parlamentet. Det måste kännas ärofullt att få ett sådant ansvarsfullt förtroendeuppdrag. Jag kandiderade också, för ett annat parti, men fick tyvärr inte samma positiva resultat.

Förutom att skriva ett gratulationsbrev skulle jag även vilja påminna dig om vad du lovade när du reste landet runt i din valkampanj. Du tog upp något som jag och många med mig tyvärr inte får höra så mycket om från politiker. När du kom till den syrisk-ortodoxa kyrkan, som jag är medlem i, talade du om vårt folk. Du talade varmt och med retorisk perfektion om hur viktigt det är att de kristna minoriteterna skyddas i sina hemländer och att en av dina huvudprioriteringar, om du blev invald i EU-parlamentet, skulle vara att säkerställa att så sker. Det gladde mig väldigt mycket, och som du nog märkte alla andra också, eftersom vi tillhör de överlevande av denna utsatta grupp.

Som du säkert känner till har de kristna folkgrupperna i Mellanöstern varit i ett ständigt utsatt läge sedan de hamnade i minoritet. Det värsta i modern historia skedde under första världskriget genom folkmordet Seyfo som främst drabbade armenierna, assyrierna och pontigrekerna. Därefter har det fortsatt med massakern i staden Simele 1933 och upprepade diskrimineringar och våldsutövningar som har medfört ständiga flykter till Europa, USA och Australien. Tidigare var det enbart stater som bekämpade assyrierna, men efter USA:s invasion i Irak 2003 har även Al-Qaida och andra terroristgrupper trappat ut våldet.

Nu ser vi att historien återigen upprepar sig utan att det leder till någon reaktion, trots alla rapporteringar. Hot om utrotning av ursprungsbefolkningen räcker tydligen inte. Det som händer i Syrien är en akut mänsklig tragedi som inte blir bättre på grund av det låsta politiska läget. Det här utnyttjar de islamistiska terroristerna maximalt för att få igenom sin agenda om ett islamistiskt kalifat där Sharialagar ska råda. I Irak fanns det hopp om att utnämna Nineveh som en provins, vilket skulle ge möjlighet för denna grupps hopp om att bygga något för sig själva. Det var något jag också påpekade när jag förra hösten träffade den största alliansgruppen i EU-parlamentet, Christian Peoples Party, för att tala med parlamentsledamöter och tjänstemän om just den situationen. Det visade sig att det råder stor okunskap om de kristna minoriteternas situation bland dem. Det är samma alliansgrupp som ditt parti tillhör.

I dag har våldet av rebellgruppen ISIS eskalerat i staden Mosul, mitt i hjärtat av Assyrien, med ett avskyvärt brott mot mänskligheten. Detta våld skyltas i sociala medier som propaganda för att skrämma motståndarna men också för att locka till sig nya jihadister vars dröm är att få döda en icke-troende muslim. Det har medfört att många assyrier och övriga kristna har sökt sig norrut, medan de som inte har kunnat lämna gjort allt vad de kan för att inte hamna i ISIS:s våld.

USA invasion, vars officiella mål är att skapa demokrati, har varit ett stort misslyckande i landet. Två tredjedelar av den assyriska befolkningen har försvunnit sedan Saddams fall och om inget görs kommer vi tvingas bevittna utrotningen av ursprungsbefolkningen samt den första kristna gruppen i landet. Den enda möjliga lösningen just nu är att säkerställa att Nineveh får provinsstatus där lokalbefolkningen kan skapa den trygghet som varken det irakiska eller kurdiska styret kan leverera.

Det görs bäst om det sätts press från stormakterna, och EU är en av dem. Nu har du, Lars Adaktusson, kommit in i EU-parlamentet och kommer att sitta i den största alliansgruppen. Du har därför en stor chans att påverka agendan. Du har en stor chans att göra positiva förändringar för den kristna befolkningen i Mellanöstern.

Jag kommer inte att be dig att uppfylla dina löften, jag förväntar mig det. Du har fem år på dig.

Isak Betsimon, kommunpolitiker botkyrka (MP)

Fler artiklar från Debatt