13 april 2021

En tidning på kristen grundDebatt

Stå upp frimodigt för helnykterhet

Det är dystert att konstatera att alkoholen alltmer trängt in i de kristna gemenskaperna de senaste decennierna. Denna nedmontering av gamla etiska råmärken har redan fört många tillbaka till förnedring och misär, som bara den kan förstå som genomlevt dem.

Det finns berättelser om unga kristna som för första gången i sitt liv blivit bjudna på alkohol i kristen gemenskap. Med den påföljden att man tappat tron, utvecklat missbruk och kommit helt vilse i livet.

Borde inte vi kristna i stället vara goda föredömen inte minst för våra barn och ungdomar i alla sammanhang? I stället för anpassning till samhällets alkoholkultur och utifrån den kunskap vi har beträffande alkoholens skadliga följder borde det enda självklara vara att hålla rent från alkoholhaltiga drycker i våra kyrkor. Min vädjan till församlingars ledarskap är: Bli en positiv motkraft och ett gott föredöme! Stå frimodigt upp för helnykterhet, vi är kallade till att vara ljus och salt i världen!

Vi vet att det finns alltför många barn runt omkring oss där klumpen i magen bara växer för var varje dag vi nu närmar oss jul. Nästan 400 000 barn är barn till risk- eller missbrukare. Det är barn som oroar sig svårt över att mamma och/eller pappa ska förstöra julfirandet.

Men jag tillhör inte någon riskgrupp, inte heller är jag missbrukare, tänker du. Det är ju så lite jag tar!

Men, det behövs inte särskilt mycket alkohol för att barn ska bli otrygga och bli osäkra på sina föräldrars sätt att vara. Att ha en fysisk närvarande förälder som samtidigt är mentalt frånvarande är den värsta sortens svek ett barn kan vara med om, enligt barnens egna vittnesmål. Barn lurar man inte!

Ingvar Nilsson, Karlshamn

Fler artiklar från Debatt