27 november 2021

En tidning på kristen grundDebatt

Vi måste lära av Medelhavskatastrofen

Detta är ett debattinlägg som uttrycker författarens egna åsikter. Tidningens linje framförs på ledarsidan.

Nu får det vara nog. Nu måste EU följa den mänskliga rättigheten om människans rätt till ett liv. Att sjunka till havets botten på grund av EU:s byråkratiska asylregler kan knappast betraktas som ett upprätthållande av den personliga säkerheten.

Under år 2014 följde uppemot 3 500 människor med flyktingbåtarna ner till havets botten. 3 500 människor vars mänskliga rättighet fråntogs, på grund av EU:s byråkratiska asylregler, som innebär att man först måste befinna sig i en av EU:s medlemsstater för att kunna söka asyl inom EU.

Tillsammans med Titanic följde 1 500 människor med båten till havets botten, för att det inte fanns tillräckligt med livbåtar. Då lärde man sig av misstaget, men det gör inte EU trots att dödsoffren på Medelhavet förra året alltså var mer än dubbelt så stor än hos Titanic.

EU:s medlemsstater måste skapa en uppgörelse om att förenkla asylreglerna, för att stoppa de massiva dödsantalen som asylreglerna skapa. EU:s medlemsstater behöver tillåta att ansökan om asyl kan ske även utanför EU:s gränser.

Hade man kunnat tillåta att två, nästan tre, Titanic sjunker årligen utan några åtgärder om fler livbåtar? Svaret är givet. Hur kan man då tillåta att så många människor dör årligen på Medelhavet utan några åtgärder mot de inhumana asylregler som gäller?

Linus Eriksson

Kommentera på Dagen.se
Fler artiklar från Debatt