Debatt

Vi behöver hjälp för att ställa om

Vi är många som är oroliga för klimatet. Samtidigt pratar vi inte så ofta om det med varandra. Att leda in samtalet på klimatförändringarna i lunchrummet eller på en middag upplevs som en glädjedödare. Kanske för att vi känner dåligt samvete – varför gör jag inte mer när jag vet om det här? Eller så känner vi oss maktlösa, som om det redan vore kört. Vi i Klimatsvaret menar att vi behöver lyfta frågan till samhällsnivå och skapa en struktur som gör det billigt och enkelt att leva klimatvänligt. Som det ser ut i dag är oftast det mest skadliga alternativet det som är billigast. Ofta är flyg billigare än tåg för den som vill resa, och ekologiska varor dyrare än konventionella. Tänk er i stället en framtid där tåget är billigare än flyget, och de varor som orsakar skada för miljön är dyrare än de som inte gör det.

Fossila bränslen måste bli dyrare och dyrare varje år för att vi ska anpassa oss till klimathotet och ställa om. För att vi ska acceptera denna olägenhet föreslår vi att alla de pengar som kommer in genom en stigande avgift på alla fossila bränslen ska utbetalas, i lika stora delar, till alla vuxna medborgare varje månad. Det är inte bara fossila bränslen som kommer bli dyrare och dyrare utan även varor som tillverkas eller transporteras med hjälp utav av fossila bränslen. Företag som släpper ut mycket koldioxid får därmed incitament att ställa om, bli gröna.

För att stoppa klimatförändringarna behövs enighet. I USA har både republikaner och demokrater varit positiva till förslaget om en stadigt stigande koldioxidavgift med full utdelning. När vi i Sverige pratat med politiker från olika partier har vi märkt att förslaget verkar kunna vinna gehör över blockgränserna även här. Jag ser två scenarier framför mig: Antingen överlämnar vi en skenande klimatförändring till våra barn och barnbarn, eller så ser vi till att drastiskt minska koldioxidutsläppen. För att göra det behöver vi en stadigt stigande koldioxidavgift.

Agnes Olsson, Klimatsvaret

Kommentera på Dagen.se
Fler artiklar för dig