03 augusti 2021

En tidning på kristen grundDebatt

Kött – för allas bästa

Svar till Per-Anders Jande (Dagen 14 januari). Bäste veganbroder! Jag respekterar ditt val att äta vegetariskt och har inga som helst problem med det. Jag vill bara tala om att jag äter kött med exakt samma argument som du använder för en vegetarisk kost.

För djuren: Inga djur skulle finnas på min gård om alla valde vegetariskt. Förutom kanske några hästar, katter och hundar för nöjes skull… För oss som arbetar med djur och växtodling är sambandet liv-död högst naturligt.

För naturen: Det kött som vi producerar, det vill säga ekologiskt naturbeteskött, lämnar inga klimatnedbrytande gaser efter sig, tvärtom tar naturbetena som djuren betar på upp mer koldioxid och metan än djuren släpper ut.

Detta är inget nytt, bara det att media aldrig talar om det. De betande djuren möjliggör en biologisk mångfald som morötter och purjolökar aldrig kommer i närheten av.

I Sverige har vi gott om rent vatten och naturbeten (mark där man inte kan odla andra grödor på grund av att det är för stenigt, kargt eller blött) – alltså optimalt brukande av jorden­ att föda upp nöt och lamm som kan livnära sig där och sedan omvandlas till nyttiga livsmedel för människan.

För människan: Och kött är gott! Om du inte tror mig kom gärna till min gård så lovar jag att servera dig kött så det vattnas i munnen. Våra djur växer upp på gräs i olika former och det tar lite längre tid för dem att bli slaktmogna än om vi skulle fodra dem med spannmål, men det blir då ett väldigt gott och nyttigt livsmedel.

Man får heller inte glömma bort att kött i många fall är en biprodukt från mjölk och så länge man dricker mjölk, äter yoghurt, fil, smör, grädde eller glass så bidrar man i alla fall till köttet. Inget kött – ingen mjölk!

Varmt välkommen att hälsa på oss!

Ann Hörlén,

Norrby Ängar, Eksjö

Kommentera på Dagen.se
Fler artiklar från Debatt