Debatt

Nuri Kino: Svenska kyrkan svamlar

Våldet drabbar dem som inte kan försvara sig eller har någon bundsförvant i området mycket värre än andra.

###

Att stå upp för kristna i Mellanöstern är att försvara de mest utsatta och därmed gå i Jesu fotspår. Svenska kyrkan skriver i sin replik till mig att "våldet i regionen slår blint och drabbar människor oavsett religionstillhörighet". Det stämmer, men det drabbar dem som inte kan försvara sig eller har någon bundsförvant i området mycket värre än andra.

Ett femtiotal folkmordsforskare har konstaterat att det som sker kristna i Irak och Syrien är ett folkmord. Svenska kyrkan förmår inte ens skriva ordet ”folkmord”. Svenska kyrkan svarar inte heller på om de kommer att stötta Lars Adaktusson i hans strävan att folkmordet erkänt.

Eller som Jacob Rudolfsson på Svenska evangeliska alliansen (SEA) skrev till mig "Svenska kyrkan har nu chansen att visa kristen solidaritet att med sitt enorma nätverk uppmana sina 6,3 miljoner medlemmar att kontakta svenska EU-delegationen att rösta på Adaktussons förslag den 3/2".

Gunilla Hallonsten, internationell chef för Svenska kyrkan, svarar inte på min kritik utan svamlar om annat.

Många medarbetare i Svenska kyrkan har skrivit till mig att de uppskattar min text men vill inte att jag avslöjar deras namn. Medarbetare i Svenska kyrkan vågar av någon anledning inte öppet prata om folkmord på kristna.

Nuri Kino, journalist och grundare av organisationen A demand for action

Läs Svenska kyrkans debattinlägg här.

Läs även Nuri Kinos inledande krönika här. 

Kommentera på Dagen.se
Fler artiklar för dig