Debatt

Mona Walter delar världsbild med IS

Mona Walter skriver i Dagen (17 augusti) ännu en mycket kritisk text om islam. Som muslimsk teolog vill jag bemöta hennes påståenden.

Att ”islam avhumaniserar de kristna” är långt ifrån sanningen. Den som drar denna slutsats av Koranen delar i själva verket världsbild med IS. Det är sant att Koranen fördömer samtida bokens folk som bedrev religiös förföljelse och krigsföring mot muslimer, men när det gäller kristna i allmänhet är skriften mycket tydlig. Att ha vänskapliga relationer med kristna tillåts (60:8) och att skydda kyrkor förklaras vara en skyldighet för muslimer (22:40).

Muslimer uppmanas även att samverka med bokens folk gällande ömsesidiga värderingar (3.64) och Koranen fastslår att frälsningen även är möjlig för kristna (5:69).

Walter medger att islam anser Jesus vara profet, vilket också är den högsta andliga statusen inom islam. Då är det självklart för oss att religionen även lär oss respektera en profets anhängare.

När det gäller Mellanöstern så torde Walter känna till att muslimerna själva är värst drabbade av islamistisk terrorism. Det är även muslimer som hårdast fördömer IS. Vi muslimer ser med stor oro hur kristna och andra minoriteter i Mellanöstern förtrycks. Jag själv ser med ännu större oro hur omvärlden hanterar den ändlösa tragedi som nu utspelar sig där.

Men likt många andra så inser jag att man inte kan beskylla redskapet för vad hantverkaren gör, och lika lite kan man beskylla en religion för vad dess utövare gör.

Som imam medverkar jag ofta i interreligiösa sammanhang för att markera att detta är vad min religion lär. Att jag får möjlighet till det är en förtjänst av det demokratiska, sekulära samhället.

Islam måste därför ses som en del av lösningen, likt även Dagens ledarskribent Joel Halldorf mycket klokt konstaterade i Expressen (11 augusti).

Kashif Virk,

Imam Bait-ul-Aafiyyat moskén, Stockholm

Kommentera på Dagen.se
Fler artiklar för dig