Debatt

Ut med nazisterna, bokmässan!

Självklart ingår det i yttrandefriheten att bokmässor, förlag och media bestämmer vilka som hör hemma i rummet de har skapat. Det skriver Maria Küchen.

Den tionde september mördades Jimi Joonas Karttunen av Finska motståndsrörelsen, eftersom han hade sagt sin åsikt om deras demonstration utanför centralstationen i Helsingfors. Finlands regering utreder nu om Finska Motståndsrörelsen kan förbjudas.

Denna våldsamma nazistiska organisation ingår i Nordiska Motståndsrörelsen, NMR. I NMR återfinns även Svenska Motståndsrörelsen, SMR. Också SMR använder våld och hot om våld som metod.

SMR har en nätsida, Nordfront. Nordfronts redaktörer kallar sig nationalsocialister och propagerar för en våldsam samhällsomvälvning, en rasistisk revolution.

Nordfronts chefredaktör som dömts till fängelse för hets mot folkgrupp och uppvigling, fanns på bokmässan i Göteborg förra helgen under den mest besökta mässdagen, lördagen. "Flera etablissemangspersoner kände sig märkbart besvärade av att en aktör som Nordfront var på plats och ställde frågor eller tog bilder på dem. När Nordfront besökte Expos monter gick en uppstressad Leman runt och kallade på ordningsvakter." (Jonathan Leman är anställd på Expo). Detta enligt Nordfront själva, uppenbart­ belåtna med att lyckas skrämma mässdeltagare.

Ledande personer i SMR intervjuades 2015 av Nya Tider, tidskriften som till mångas förtvivlan tillåtits ha monter på bokmässan. Nya Tiders redaktörer har i sin tur intervjuats hos Nordfront. Det finns med andra ord direkta band mellan Nya Tider och nazistiska våldsverkare.

Bokmässans vd Maria Källson signalerar nu att nazisters närvaro kan ses som rimlig i sammanhanget hon ansvarar för. Hon kallar den pågående debatten för "revitaliserande", som om det handlade om ett schampo, och använder ord som "mer restriktiv syn på yttrandefrihet" när hon diskuterar att stänga ute Nya Tider från bokmässan. Det antyder tyvärr att hon varken har förstått allvaret i detta eller yttrandefrihetens grundprinciper.

Det är hon inte ensam om. Nazister, nazivänner och främlingshatare påstår systematiskt att ”yttrandefriheten inskränks” närhelst någon tackar nej till deras närvaro. Den lögnen accepterar tyvärr många av oss. Vi låter oss luras, men självklart ingår det i yttrandefriheten att bokmässor, förlag och media själva bestämmer vilka som hör hemma i rummet de har skapat. Allt annat skulle snabbt bli praktiskt och etiskt omöjligt. Bara i en diktatur kan bokmässor tvingas gå med på nazisters närvaro.

Jag skulle inte tillåtas skriva hos Nordfront om det fina med demokratins grundprincip: Alla människors lika värde, oavsett sådant som hudfärg. Det är helt i sin ordning. Liksom bokmässan i Göteborg och seriösa förlag har Nordfront yttrandefrihet, det vill säga, de bestämmer själva vad de vill publicera. Ingen behöver heller acceptera att Nordfront och Nya Tider propagerar antidemokratiska budskap i sammanhang där allas lika värde ses som en självklar grundprincip.

Att yttrandefriheten inskränks om bokmässan i Göteborg tackar nej till nazistvänner i montrarna, det är lika befängt som att seriösa förlag skulle inskränka yttrandefriheten för att de inte ger ut nazistisk litteratur. Årligen tackar bokmässan i Göteborg nej till en mängd seminarieidéer och självklart kan de också helt fritt tacka nej till utställare.

Bokmässan i Göteborg måste nu ta offensivt kommando över spelet, och meddela att de naturligtvis själva exklusivt bestämmer vilka som hör hemma i deras sammanhang och inte. Det tycks de behöva hjälp med. Stora aktörer – förlag och andra – måste hjälpa bokmässan inför kommande år, genom att ställa krav och sätta villkor för sin eventuella medverkan.

Detta handlar inte om att en marginell främlingsfientlig aktör getts för mycket uppmärksamhet. Det är värre än så. Som Per Svensson påpekat i Sydsvenskan är Nya Tider på bokmässan bara spetsen på elefantens snabel. Den våldsamma extremhögern vinner mark i Europa och NMR ingår i sin tur i större nätverk.

Nya Tider är, skulle jag tillägga, den våldsamma nazismens skendemokratiska stormtrupp som utnyttjar demokratin för att kunna spränga den inifrån. Det är inget nytt. Så har nazistiska rörelser alltid arbetat.

Detta handlar inte heller om abstrakta principer, utan helt konkret om människors trygghet­. Till dem som trakasserats av nazister och deras vänner inne på mässan hör förläggare, författare vars seminarier "bevakats" och kristna hjälporganisationen Emmaus som på internationella torget fick sitt utställningsbord nerskräpat med nazistpropaganda.

Utanför mässan har SMR stått på post och skrämt livet ur mässbesökare med ”fel” hudfärg. Den som säger ifrån mot SMR riskerar uppenbarligen att likt Jimi Joonas Karttunen bli ihjälslagen.

Själv känner jag fysisk motvilja mot att delta i bokmässan 2017. Det är inte jag personligen som drabbas av nazisters och främlingsfientligas närvaro, jag har "rätt" hudfärg, i en nazistisk diktatur skulle jag få leva. Den påtagliga skräcken hos människor med "fel" hudfärg kan jag dock föreställa mig. Eftersom deras trygghet inte säkrats på bokmässan, norra Europas kanske största kulturevenemang, är mässan inte längre en plats där alla vågar vara. Det är en inskränkning av yttrandefriheten.

Maria Küchen, författare

Kommentera på Dagen.se
Fler artiklar för dig