28 februari 2021

En tidning på kristen grundDebatt

Glöm inte NT i Israeldebatten

All uppmärksamhet och debatt kring Israel fokuseras till staten Israel, som är en renodlad politisk skapelse. Denna stat omhuldas och försvaras till det yttersta främst av evangelikala kristna med påföljd att dessa tappat bort det Israel som Jesus för fram, ett andligt Israel som består inte bara av judar men också alla hedningar som omvänt sig. Vid Jesu återkomst fullbordas detta andliga rike. Här är det aldrig tal om en gripbar politisk skapelse!

Staten Israels kristna talesmän bygger sin argumentation på Guds löften i Gamla testamentet­ utan att ha kommit till insikt om att dessa löften bara kan förstås genom budskapet­ i Nya testamentet (NT). Genom Jesus omformas det politiska till ett andligt Israel.

Tillblivelsen av dagens Israel har kostat mycket blod, vilket är främmande för den Gud som vi känner till genom NT. Israel är trots allt en demokrati och en sådan stat borde kunna lösa politiska problem utan att alltid nyttja vapen särskilt som "fienden" är absolut underlägsen.

Det är med bedrövelse jag ser att varken Bertil Swärd eller Stefan Dozzi (Dagen 13 oktober) visar någon förståelse för det som från en kristen livshållning borde vara självklart: Fred skapar trygghet för staten Israel, utan fred får Israel räkna med ytterligare eget blodflöde men än mer palestinskt.

Varför är det så svårt för Svärd och Dozzi att tänka i de banorna?

Lars Hedlin

Fler artiklar från Debatt