Debatt

Självklart kan man som kristen stödja Trump

Jag stöder Donald Trump, inte på grund av hans personliga etik utan utifrån sakfrågor, skriver Ronie Berggren.

Kristna kan ha skilda politiska åsikter och ändå vara lika goda kristna. Det gäller även i förhållande till nu tillträdande amerikanska presidenten Donald Trump. En politiker jag stöder. Inte på grund av hans personliga etik utan utifrån sakfrågor.

En av dessa rör kristna i Mellanöstern.

Jag har träffat präster från Syrien och Irak som fått se kollegor kidnappas och mördas av islamister. Och i våras var jag med och ledde den syriansk-katolske patriarken Yossef III Younans besök i Sverige.

Sedan århundraden av islamiskt herradöme lever kristna i Mellanöstern som en minoritetsgrupp i sina ursprungliga hemländer men utan minoritetsskydd. Ett problem Islamiska staten dragit till dess yttersta spets. Kristna önskar därför en säkerhetszon i Irak.

I det amerikanska presidentvalet var det Donald Trump som pratade om en sådan säkerhetszon, inte Hillary Clinton.

Trump kommer troligen att utse den maronit/syrianske professorn Walid Phares som biträdande nationell säkerhetsrådgivare, vilket ökar sannolikheten för en säkerhetszon.

Donald Trumps retorik avskräcker lätt svenskar som är vana vid politiskt prat i god samtalston. Och är man kristen reagerar man förstås på Trumps sexism.

Men för många utsatta kristna var Trumps sakpolitik mer tilltalande än Hillary Clintons. Är man van att förhandla med irakiska och syriska politiker blir Trumps personliga karaktärsbrister en lyxvara akademiskt präglade kristna i Sverige kan (o)roa sig över. Utsatta kristna bryr sig inte om sådant.

Så på frågan om man som kristen kan stödja Trump är mitt svar: självklart. Jag har träffat kristna beredda att offra sina liv för sin tro på Jesus, som gör det.

Men man måste inte stödja Trump. Kristna som hyser moraliska tvivel över Trump är inga sämre kristna än vi som stöder honom. Varken de kristna med politisk läggning åt vänster eller höger har monopol på kristendomen, och som kristen kan man ha olika syn på politik utan att för den skull vara en sämre kristen.

Ronie Berggren

Fler artiklar för dig