Debatt

Sluta svik kristna martyrerna

När ska ärkebiskop Antje Jackelén ta förföljelsen och folkmordet på kristna på allvar? Det undrar Nuri Kino efter att ha lyssnat på en intervju med henne i Sveriges radio.

Äntligen! Så löd min första tanke när jag såg rubriken på Sveriges Radios reportage i programmet Studio Ett (28 november): "Ärkebiskop Antje Jackelén på besök hos koptiske påven i Egypten".

Mitt inre hurrarop berodde på att jag trodde att Svenska­ kyrkan på plats skulle lära sig mer om de kristna egypternas situation och därmed också hela den muslimdominerande världens situation för kristna.

Och det började bra i programmet när Jackelén intervjuades: "Stort att få se dessa djupa, djupa kristna rötter, den här kyrkan som är så gammal och bär minnet av den första tiden så påtagligt med sig och som har ett levande förhållande till martyrerna också, det har ju inte vi i Svenska kyrkan."

Jag tänkte att hon utifrån detta skulle få förståelse för vad det innebär med martyrer, människor som slaktas för sin tro.

Innan intervjun med Antje Jackelén fortsatte åkte SR:s reporter – Cecilia Uddén – för att träffa en för många av oss kristna från Mellanöstern känd kvinna, 70-åriga Suad Abdo.

En muslim i staden där Suad bodde ville skilja sig från sin fru och hittade därför då på att Suads son hade haft en kärleksaffär med hustrun, på det viset skulle han slippa betala henne vid skilsmässan.

”En muslimsk kvinna får inte gifta sig eller ha ett förhållande med en kristen man”, berättar Cecilia Uddén.

Ett femtiotal beväpnade unga män attackerade och brände ner Suads hem, misshandlade hennes svärdotter, slet av alla kläder på Suads kropp och drog henne med sig genom gator och torg som ett manifest mot kristendomen.

Några dagar senare ställdes Suad framför en kamera, tvingades säga att hon inte vill ge några intervjuer och att hon har förlåtit dem som utsatte hennes familj för terrorn.

Men det brydde sig inte gärningsmännen om, en kristen sades ha haft ett förhållande med en muslimsk kvinna, därför sattes kyrkor och kristnas affärsrörelser i brand.

Sveriges Radio får en öppenhjärtig intervju med Suad där hon redogör för händelserna. SR berättar även om de tjugo kristna egypter som jihadister från Islamiska staten slaktade inför kameror. 20 martyrer, en del av dem har släktingar i Södertälje som är vänner till mig. Martyrernas blod blandades med havets vatten.

Myndigheterna försöker få Suad att gå med på en försoningsprocess istället för rättegång mot de skyldiga, men hon vägrar. Vilken hjältinna! Till saken hör att polisen inte lyfte ett finger för att skydda Suad eller andra kristna, de hade varit hos myndigheten dagarna innan dåden och uttryckt sin oro. Men varken innan, under eller efter dåden hjälpte man dem.

Därefter ska intervjun med Antje Jackelén fortsätta, men innan dess säger reportern Cecilia Uddén:

”Svenska kyrkan och även andra europeiska kyrkor har fått kritik för att man inte tillräckligt aktivt försvarar och värnar Mellanösterns kristna. Aktivister och lobbygrupper anklagar kyrkan för att visa all för stor förståelse för islam och muslimer när det är de kristna som är utsatta. Och jag frågar ärkebiskop Antje Jackelén om hon har mött kopter i Egypten som efterlyst ett större engagemang från europeiska kyrkor. ”

Jag skulle vilja se en redogörelse från Sveriges Radio över vilka lobbygrupper och aktivister som ”anklagar kyrkan för att visa all för stor förståelse för islam och muslimer”.

De som jag känner till, min egen människorättsorganisation A Demand For Action exempelvis, har uttryckt oro över att Svenska kyrkan vägrat använda sig av ordet folkmord och på andra sätt förminskat förföljelsen av ickemuslimer.

Tillbaks till Jackelén, nedan en utskrift av hennes svar, hon stakar och harklar sig igenom om hur kristna har det i Egypten:

”Nej, vad jag har mött nu, dessa dagar, är att det är flera stycken som har sagt att de tycker att situationen i Egypten för kristna har blivit bättre. Sedan har jag naturligtvis också hört det, som vi alla delar, att det inget är bra om den kristna närvaron i Mellanöstern minskar ännu mer, den har ju minskat.

Hon fortsätter: "Vi behöver hjälpas åt att se till att det inte händer av olika skäl, därför att det är viktigt för kristenheten att vara där kristendomen vagga stod. Men det ju är slående är att när det talas om förföljda kristna i Sverige så får man ju, jag tror att många får intrycket att kristna är förföljda överallt, de är offer, de är objekt för andra krafter. Det är svårt... om man inte kommer hit och talar med människor så så ser man ju inte att det är inte är passiva offer utan det är människor som är medborgare i ett samhälle och inbäddade i sociala politiska ekonomiska relationer av väldigt olika slag. Så det är en komplex verklighet och att det är en människa som kan vara utsatt samtidigt också är subjekt. "

Sedan kommer något ännu märkligare ur ärkebiskopens mun:

”Uttryck för kristen tro är ju just att vi hjälper för att vi är kristna, inte för att de som behöver vår hjälp är kristna. Och vi är noga med inte komma med någon hjälp som ingen har bett om. ”

Med två fingrar på Bibeln, Antje Jackelén: Vilka är de kristna som sagt åt dig att situationen blivit bättre i Egypten? Jag vet att jag inte får be dig att röja källor men för Guds skull, när ska du ta förföljelsen och folkmordet på kristna på allvar?

Nuri Kino, författare, journalist och grundare av organisationen A Demand For Action (ADFA)

Kommentera på Dagen.se
Fler artiklar för dig