Debatt

Nuri Kino: Nu sviker Sverige offren för folkmordet – igen

Debatten i medierna visar att Sverige inte har koll på de 150 personer som återvänt från terrorsekten IS. Det innebär att vi återigen sviker offren för folkmordet. Det skriver författaren och journalisten Nuri Kino.

En IS-medlem intervjuades i en arabisk tv-kanal, han var en av dem som bildade terrorist­organisationens medieredaktion. Han beskriver ett produktionsbolag som de flesta tv-bolagen i världen skulle avundas­, dyr utrustning, det senaste­ i teknikväg och proffsig personal.

I intervjun beskrivs nu hur filmproduktionen av några kända videoklipp gick till. Han avslöjar hur många kameror som användes när man filmade den jordanske piloten som brändes levande, vilka kameravinklar man använde sig av när terroristerna skar huvudet av 21 kristna kopter från Egypten med mera.

En annan som jobbade på IS produktionsbolag säger att ”utlänningarna” var värst, mest cyniska och brutala och därför mest tacksamma att filma. Med utlänningarna menar han bland andra européer som anslöt sig till IS.

2014 bildade IS sitt kalifat, en islamistisk stat som spände över stora delar av både Irak och Syrien, två länder vars gränser suddades ut. Under sommaren det året började slakten av kristna och yezidéer. Dessa är i terroristorganisationens ögon otrogna ickemuslimer och därför var våld mot dem befogad.

Kristna hade fyra val: Konvertera, betala religionsskatt, fly eller dö. På bara några dagar tömdes Iraks andra stora stad Mosul på en stor del av sin kristna befolkning. De som stannade och betalade religionsskatt hade lurats, de blev dödade och våldtagna i alla fall.

Några dagar senare tömdes också Ninveslätten, moderland sedan tusentals år för assyrier/syrianer/kaldéer på hundratusentals människor som flydde hals över huvud. De som inte hann fly kidnappades och såldes på slavmarknader.

Allt medan IS filmade, producerade, publicerade och stoltserade.

För yezidéer var ödet än värre, de saknade allt skydd i Koranen. De massmördades på plats, tusentals slaktades inför sina anhörigas ögon och inför IS kamerors linser. Lika många flickor och kvinnor, som inte hade hunnit fly, såldes som sexslavar. Småpojkar tvingades in i mördarsektens hjärntvätteriskolor. Småflickor i yngre tonåren kedjevåldtogs av många män. De flickor och kvinnor som försökte fly brändes till döds levande.

Shiamuslimer ses som kättare, så våldet drabbade med tiden även dem.

Till en början var IS försiktiga med att döda sunnimuslimer, sekten är själv sunnitisk och påstår sig ha en renodlad sådan lära, den sponsras också av sunnitiska stater som Saudiarabien. Men när sunniter, irakier och syrier, började opponera sig mot utlänningarnas extrema våld blev de också drabbade, hela stammar slaktades.

Sedan sommaren 2014 har flera organisationer världen över samlat material på övergreppen. En organisation som heter Shlomo har intervjuat över 40 000 kristna som flytt IS våld.

FN har också både undersökt och erkänt folkmordet mot yezidéer. Liknande undersökningar har gjorts om folkmordet på kristna. Europarlamentet, den amerikanska kongressen och det brittiska parlamentet finns bland dem som valt att kalla IS – för varje sund hjärna ofattbara – krigsbrott för folkmord.

Riksdagen här i Sverige sökte i stället ursäkter för att slippa erkänna folkmordet. En sådan var, att det svenska parlamentet inte är en domstol och därför inte kan döma till folkmord.

Sverige har ratificerat Folkmordskonventionen och har därför förbundit sig att agera just domstol. Hade riksdagsledamöterna brytt sig om att läsa konventionen skulle de finna att hela poängen med den är att suveräna stater ska undersöka krigsbrott, brott mot mänskligheten och folkmord och ta ställning.

Nästa steg är sedan att agera­ i FN och Internationella brottmålsdomstolen. Men det svenska­ parlamentet förvrängde och svek.

Det svek offren för den värsta­ mördarsekten i modern historia. Och nu sviker Sverige igen. Ungefär 150 svenskar som deltog i folkmordet har återvänt till Sverige. Inte nog med att de inte har gripits och testats för medskyldighet till mord, man har inte ens koll på vilka de är eller var de befinner sig. Säpo kanske har koll, kanske inte, men varken kommuner, den öppna polisen eller regeringen påstår sig i alla fall ha det.

Ska Alice Bah Kuhnke och Morgan Johansson verkligen kunna sitta kvar? Ska de göra det ska de genast sätta sig ner och gå igenom varje videosnutt som mördarsektens produktionsbolag har publicerat, sedan får vi se om de kommer att fortsätta flumma.

En liten parentes, en viktig sådan: Kan alla svenska journalister en gång för alla sluta kalla terrorister för ”resenärer” och ”krigare”, det är också ett stort svek.

Nuri Kino,

författare, journalist och grundare av organisationen A Demand For Action

Fler artiklar för dig