13 maj 2021

En tidning på kristen grundDebatt

Margréth Jansson: Ta inte med doftande blommor till vårdinrättningar

Under ett antal år har jag jobbat inom äldre­omsorgen, och stortrivs med det. Att få följa människor den sista sträckan av livet och försöka ge dem god vård och omsorg är en stor förmån.

Jag blir glad då jag ser att våra äldre får besök och det är trevligt när besökarna dessutom har med sig blommor. En bukett blommor kan betyda mycket för dem.

Men ... det är tyvärr alltför ofta blommor som doftar starkt eller av annan anledning gör att boende eller personal mår dåligt. En del har astma, doftöverkänslighet eller allergier. Detta gäller både personal, boende och anhöriga som kommer och hälsar på.

För att alla ska må så bra som möjligt vore det bra om man tar reda på lite vilka blommor som är lämpliga eller mindre lämpliga att köpa med sig vid ett besök på äldreboendet.

Jag vill be dig att inte plocka med dig lilje­konvaljer. Tyvärr finns det även personal på vårdinrättningar och andra ställen som i offentliga­ lokaler sätter in liljekonvaljer. Oftast är det för att man själv tycker att det luktar gott och inte tänker på att det finns människor som kan bli dåliga av dem. Jag förstår tanken och att man menar väl, men på ett äldreboende där mamma bara har ett rum blir det väldigt stark doft och kan även påverka sömnen.

Margréth Jansson, Bottnaryd

specialistundersköterska inom palliativ vård,
ordförande för Sveriges kristna sjukvårdsförbund

Fler artiklar från Debatt