Debatt

Mikael Oscarsson: Skolavslutningar i kyrkan hotas igen

”Socialdemokraterna borde lyssna­ på svenska folket”, skriver debattören.

1 av 2

I dagarna avslutar många barn viktiga kapitel i sitt liv. Det första skolåret avslutas för vissa. För andra kommer hösten innebära att de byter skola. Gymnasiet eller högstadiet hägrar.

En viktig del i de ritualer som präglar den här typen av viktiga händelser i livet är att traditioner står och håller en metaforiskt i handen.

En sådan tradition, som för mig och Kristdemokraterna är självklar, är att skolavslutningen ska kunna ske i kyrkan. För så var det för studentens bror, mamma och morfar och alla före dem. Den traditionen måste få fortsätta.

Mot detta väcks ständig kritik. På Socialdemokraternas kongress var kritiken mot "religiösa inslag" i skolan ett stående inslag. Civilministern Ardalan Shekarabi (S) sa att svensk skola ska vara fri från religiösa inslag. Gymnasieministern Anna Ekström (S) vill inte ge besked om det ska vara tillåtet att tända adventsljus eller inte i skolor, utan lämnar över det ansvaret till Skolinspektionen.

78 procent av svenskarna vill ha kvar skolavslutningarna i kyrkan, rapporterade Dagen torsdagen den 8 juni. Det är endast fem procent som vill förbjuda det. Tyvärr tycks dessa fem procent vara väl representerade inom Socialdemokraterna, som nu åter verkar blåsa till kamp mot traditioner som präglat Sverige sedan urminnes tider.

Den lilla minoriteten av kyrkomotståndarna tycks också ha starkt stöd hos Skolverket och Skolinspektionen som konsekvent motarbetat det självklara i en avslutning i kyrkan. Det är samma myndighet som Anna Ekström vill ska avgöra om en skola ska få tända adventsljus eller inte.

Det är uppseendeväckande att ministern inte kan stå rakryggad och säga att det ska vara upp till enskilda rektorer och lärare, utan ska beslutas av en myndighet. Den ängslighet som präglar svenska politiker i dessa frågor måste bort.

Ett enkelt alternativ är att lyssna på den stora folkliga majoriteten. Detta är inte ens en fråga för de allra, allra flesta. Att svenska traditioner ska få leva i Sverige är en inte kontroversiellt för någon annan än Socialdemokraterna och deras kamrater på vänsterkanten.

Första gången frågan kom upp i riksdagen var när jag i november 2007 ställde frågan till dåvarande skolminister Jan Björklund. Skälet var att en lärare i Bålsta larmade om att julavslutningen i hennes kyrka skulle stoppas på grund av ett pågående fall hos justitieombudsmannen. Jan Björklund gav mig rätt i frågestunden och sa att han inte ville ändra på denna tradition.

Märkligt nog tog det ändå tio års intensiv debatt innan riksdagen förra hösten äntligen klubbade igenom en lag som innebär att konfessionella inslag vid skolavslutning ska vara tillåtna. Eller på ren svenska, avslutningen ska få hållas i kyrkan, man ska kunna få sjunga psalmer, till exempel Den blomstertid nu kommer och en präst ska få vara med och tala och avsluta genom att be om Guds välsignelse.

Den rödgröna regeringen var emot detta. Och nu hotas de traditionella skolavslutningar igen genom att Socialdemokraterna på sin kongress beslöt att alla konfessionella inslag ska försvinna från samtliga svenska skolor.

Det är helt fel. Socialdemokraterna borde lyssna på svenska folket och låta Den blomstertid nu kommer ljuda på landets skolavslutningar i år, och alla år framöver. Det är dags att sluta lyssna på en liten grupp kyrkofientliga aktivister.

Mikael Oscarsson,

riksdagsledamot (KD), Uppsala län

Fler artiklar för dig