Debatt

”Dags att säga ifrån om svärandet i tv”

Det har blivit allt vanligare med svordomar i tv. Nu svär inte bara enstaka gäster, även programledare och kulturpersonligheter gör det. I trevliga program som de med frågesport eller bak- och mattävlingar anses svärandet vara normalt. Vi är många tittare som tycker att det är obehagligt.

Senast vi översköljdes av svordomar var i programmet Kristallen. Vissa pristagare hävde ur sig haranger av svordomar. I en partiledar­debatt i våras använde tre av partiledarna svordomar. Och vid öppnandet av Stockholms Kulturfestival i augusti talade stadsbyggnads- och kulturborgarrådet i Stockholms stad och ropade ut en grov svordom. Det lät förfärligt när denne representant för vår huvudstad stod där och svor!

Mediefolk menar att man följer den språkutveckling som sker i samhället. Kan man resonera så? Om många bilister kör för fort innebär det väl inte att alla andra kan följa efter. Nej, svordomar har ansetts som en brist på språk – och så är det.

Det är förvånande hur svärandet brett ut sig.

Våra barn behöver förebilder. De unga som svär i tv:s tävlingsprogram har givetvis lärt sig av de vuxna att det är okej. Är det så vi vill ha det? Vad säger skolan som på många ställen­ arbetar med nolltolerans mot svordomar? Svordomar används till att förstärka mobbning. Det sker på skolgårdar och i sociala medier. Att regelbundet överösas av svor­domar upplevs som kränkande. Det ska vi hjälpa barnen att undvika.

Tv-kanalerna borde se till att program­ledare och jurymedlemmar de anlitar påminns om att använda ett vårdat språk. Svordomarna förstör dessa i övrigt trevliga program. Vi vill inte ha svordomar in i våra vardagsrum!

Vi som tv-tittare bör säga ifrån. Skriv till tv-kanalerna!

Åke Olofsson, 
Bromma

Läs också: En svordom var 40:e sekund i hyllade svenska biofilmen

Kommentera på Dagen.se
Fler artiklar för dig