17 juni 2021

En tidning på kristen grundDebatt

Tidigare muslim: Jag har slutat att slå mig själv

Efter två år i Sverige har jag lämnat islam. Brytningen med religionen betyder bland annat att jag inte längre måste plåga mig själv på lördag, när den muslimska högtiden Ashura infaller, skriver 18-årige Amin Akbari.

Jag har vuxit upp i Afghanistan och har alltid levt som en shiamuslim. Jag har fastat, bett fem gånger om dagen och besökt i moskén. I skolan har jag läst i Koranen och när jag inte har läst tillräckligt bra så har jag blivit slagen av läraren. Jag har fått hålla fram händerna med handflatorna uppåt och så har han piskat till mig där med en liten käpp.

Min mamma är religiös och jag har alltid undrat varför hennes liv inte har blivit bättre trots alla hennes böner. Jag har tänkt att det vore bättre för henne att lära sig läsa, men det har jag aldrig sagt, det skulle ha varit otänkbart. Det går inte att leva i Afghanistan om man säger att man inte tror på religionen och tycker att den är viktig.

Jag kom till Sverige 2015 och under det första året brukade jag gå till moskén. Jag märkte att gud betydde något helt annat för de flesta människor i det här landet. Religion verkade inte vara viktigt för dem – och så har jag också alltid känt.

Men det tog lång tid innan jag vågade berätta om det, jag skämdes och var säker på att en del vänner skulle vända ryggen eller ännu värre. I mitt gamla land säger lagen att den som inte tror på gud måste dö, så det är väldigt allvarligt att komma på att man inte vill leva med religion.

Men till slut gick det inte längre. Jag har slutat gå till moskén, jag vill bestämma själv över vad jag kan tänka och tycka. Min mamma, som jag inte har träffat på flera år, skulle inte bli glad om hon fick veta att jag har lämnat religionen. Jag skulle vilja säga till henne att det är viktigare att lära sig läsa än att be till gud.

Jag kommer aldrig mer att följa några religiösa regler. Jag vill läsa, få kunskaper och göra det som är rätt för människor, barn och djur. Det är bättre att tänka själv än att tänka på gud.

Om jag en dag får barn kommer jag att säga att du får bestämma själv om du vill bli muslim, kristen eller ingenting alls. Du har dina tankar och din hjärna och du får själv avgöra om religionen ska ha en roll i ditt liv.

För mig kommer religion aldrig mer att ha betydelse.

På lördag är det Ashura, den tionde dagen i den muslimska kalenderns första månad Muharram. Den som letar på Youtube hittar många klipp där pojkar och vuxna män ger sig själva örfilar och slag och piskar sig på ryggen så att det blöder. Det är så en shiamuslim förväntas göra den dagen och så har jag också gjort så länge jag kan minnas.

Men inte förra året och inte i år – det är slut med det. Jag har slutat slå mig själv, för varför ska man skada sig själv?

Jag är fri nu.

Amin Akbari, före detta muslim

Fler artiklar från Debatt