Debatt

Nu får det vara slut på svordomarna i tv!

Det finns inte längre några betänkligheter över att svära, även om man gör det i public service.

Den tidigare radioprofilen Hans-Göran Björk har anmält ett tv-program till Granskningsnämnden, eftersom det är för mycket svordomar i programmet. Han gör alldeles rätt och påpekar mycket riktigt att det behövs en upprensning bland svordomar i Sveriges Television och Sveriges Radio. Fler borde börja reagera på det dåliga och ibland vulgära språkbruk som tyvärr förs ut i etern allt mer. Granskningsnämndens svar visar väl också vilken ovilja som finns från ansvarigt håll att vilja stäva detta: Ingen har fällts för svordomar i P4 sedan 1992.

Under hösten reagerade också radioprofilen Ulf Elfving över alla svordomar som förekom i tacktalen under Kristalllengalan. Programansvariga glider snyggt undan sitt ansvar och svarar att det ska helst inte vara svordomar men pristagarna har full frihet att uttrycka sig som de vill. Snacka om dubbla budskap.

Jag är ingen frekvent radiolyssnare men skrev till Lyssnarservice på SR i början av året.

Läs också: Dags att säga ifrån om svärandet i tv!

Under en period körde jag bil en längre sträcka några dagar i veckan och jag passade på att lyssna på radion. Till min besvikelse så kände jag mig tvungen att till slut stänga av radion. Det var svordom på svordom. Det program jag lyssnade på är ett sådant etablerat och respekterat program som "Morgonpasset". Det svar jag fick från Lyssnarservice visar också en ovilja att ta tag i det här: "Tack för ditt mejl och synpunkter som jag har vidarebefordrat till redaktionen och kanalchefen. Kanske kan du prova med lokalradion, P4, framöver och om du bor i Stockholm P5".

Efter det har jag inte hört något från vare sig redaktion eller kanalchef. Jag kan inte se det på något annat sätt än man helt och hållet ignorerar detta klagomål.

Läs också: Tittare rasar och anmäler Melodifestivalen efter alla svordomar

Förr kunde det råka komma en svordom över läpparna, man liksom skärpte sig när man var i tv och radio, och då kom ofta en ursäkt efteråt "man ska ju inte svära i tv och radio". I dag kommer svordomarna med eftertryck och man försöker inte ens skärpa sig. Det finns inte längre några betänkligheter över att svära, även om man gör det i public service.

Vad gäller SR:s uppdrag ingår det att ”ha ett mångsidigt och brett programutbud och ett särskilt ansvar för det svenska språket”.

Svenska akademien instiftades med syftet att ”arbeta uppå Svenska språkets renhet, styrka och höghet”. Men när inte ens Svenska akademiens ständige sekreterare Sara Danius kan låta bli att svära på bästa sändningstid i det populära tv-programmet ”Skavlan”, är väl någon slags botten ändå nådd?

Owe Pettersson, Alunda

Läs också: Dagen räknade svordomar i stora biofilmen: en i minuten

Fler artiklar för dig