Debatt

Nils Börge Gårdh: Ta lovsångsfrågan på allvar, pastorer!

Det är ingen hemlighet att många känner sig främmande och hemlösa i sin församling som de har tillhört i kanske 30–40 år, skriver sångaren Nils Börge Gårdh.

Observera att denna debattartikel publicerades 15 decemeber 2017.

Jag är övertygad om att både jag och Lars Petersson vill vara redskap för Guds Rike här på jorden men för mig känns det som vi lever i olika verkligheter.

Jag har full respekt för att Lars Petersson brinner för lovsången. Gott så, men det räcker inte för mig med bara lovsång.

Petersson menar sig vara för musikalisk mångfald i sin debattartikel "Lovsång är inte till för människor utan Gud". Det är ju bra, men problemet jag tog upp var ju att det saknas musikalisk mångfald i dag i församlingarna.

Petersson undrar om jag har missförstått vem vi sjunger för. Har jag missförstått min uppgift som sångare i 50 år? Inte bara jag utan alla de missionärer, sångare, evangelister, pastorer i många, många generationer, ja kanske hela kristenheten? Ända tills den moderna lovsången kom? Tror inte det.

Lovsången har sin plats i överlåtelsen men ska vi nå människor som ännu inte känner Gud måste vi använda evangeliserande sånger som berättar varför man ska bli en kristen, vad det innebär och vad det kan ge. En ung kille kom fram till mig i somras efter ett möte och sa: "Jag visste inte att en sång kan vara en predikan förrän nu".

Så vill jag att det ska fungera. Väckelsemötet kan ske var som helst där två eller tre är församlade, det är innehållet och budskapet som är väckelsemötet.

När jag läser min bibel och ser vad Jesus talar om är det inte att vi ska lovsjunga. Jesus, apostlarna och evangelisterna talar mycket mer om att gå till människorna med det glada budskapet.

Läs också: Nils Börge Gårdh: Variera sången i kyrkan!

Tillbedjan, ja visst, men jag vill nå ut till människor och jag tror inte att den sekulariserade människan förstår mycket av budskapet i lovsångerna. Hur menar Petersson att vi ska nå människor som inte normalt kommer till våra församlingar? Genom att sjunga lovsånger? Nej, jag tror fortfarande att vi måste ha goda solister, gospelkörer, körer, som sjunger härliga sånger där alla kan vara med att sjunga fyllda av glädje och inspiration. Vi behöver appeller med ett klart budskap om frälsning – evigt liv tillsammans med Herren. Jag kallar det för väckelsemöte, sedan kan man utforma det på olika sätt. Det tror jag är en väg till att nå vår nästa och det vill jag satsa på.

Lars Petersson talar om att sjunga till Gud. Jag talar om att sjunga för människor om vad Gud har gett mig. Evan­gelisation. Då sjunger jag inte till Gud men jag tror att Gud välsignar min sång och får den att tala till dem som lyssnar. Kanske talar han genom mig och använder mig som redskap. Det är för mig ett mycket större under och välsignelse än att sjunga en lovsång. Då lyder jag Jesus befallning att gå ut i världen och göra människor till lärjungar. Det är min uppgift som kristen.

Jag älskar att sjunga om min tro och vad Gud har gett mig genom olika perioder i mitt liv och nu mer än någonsin eftersom jag förstår att jag har inte obegränsad tid kvar.

Visst är ”O store Gud” en härlig och mäktig sång. Men hur många gånger får vi höra den av ett lovsångsteam?

Det är ingen hemlighet att många känner sig främmande och hemlösa i sin församling som de har tillhört i kanske 30–40 år och inte får något gehör för sin längtan att höra annan musik än bara lovsång.

Jag tror att det här är något som man borde uppmärksamma i församlingsledningar. Det vi behöver mer än någonsin nu är att församlingar satsar på att möta människor och inte låser sig fast i positioner för att hävda sin uppfattning.

Jag hoppas på en fortsatt öppen, ödmjuk och lyssnande diskussion om det här. Det måste finnas förståelse och en öppen hand mellan oss kristna. Vi är alla unika, skapade av Gud med olika gåvor. Låt oss tillsammans tjäna Honom med det Han har gett oss i kärlek till varandra och i en längtan efter att människor ska finna Gud.

Nils Börge Gårdh, sångare

Läs också: Erik Thunberg: Musiksmak får inte stå i vägen för lovsången till Gud

Fler artiklar för dig