Debatt

Jerusalem är Israels eviga huvudstad

När vissa politiker och massmedier hälsar ett presidentbeslut med fördömanden och krigsrubriker och talar om katastrof bör det rimligtvis handla om en krigsförklaring eller något lika allvarligt. Därför är mångas reaktioner på president Trumps och USA:s erkännande av Jerusalem som Israels huvudstad så gåtfullt.

Jerusalem blev Israels huvudstad redan för över 3 000 år sedan och har alltid varit den självklara kärnan i judarnas religion och nationella identitet. I förskingringen hälsade man varandra vid påsk med orden ”Nästa år i Jerusalem!” Inget folk i världen kan hänvisa till så självklara och starka band till en plats som judarna till landet Israel och Jerusalem.

Krigen avlöste varandra och först 1967 blev Jerusalem en enad stad under Israel efter att östra delen hade ockuperats av Jordanien i 19 år. Det var först under israeliskt styre som fulla rättigheter garanterades för alla olika religioner i Jerusalem.

Att världens länder i protest flyttade sina ambassader till Tel Aviv 1980 är ett ämne till skam för dessa länder. USA:s kongress beslutade redan 1995 om en flytt av USA:s ambassad tillbaka till Jerusalem, något som fram till nu inte godkänts av presidenterna med hänvisning till att det kunde störa fredsprocessen. Det president Trump nu gjort är att äntligen genomföra det som varit beslutat i över 20 år.

Beslutet är på inget sätt en skymf mot palestinierna eftersom USA:s ambassad kommer att ligga i västra Jerusalem när flytten väl blir av.

Beträffande att erkännande skulle bli ett hinder i fredsprocessen är det nog snarare ett steg framåt. Nu har USA, världens enda supermakt, i handling visat att man står bakom judarnas rätt till sin eviga huvudstad. Palestinierna vet nu att det är fruktlöst att kräva Jerusalem som sin egendom, och deras historiska anspråk på staden väger dessutom fjäderlätt mot judarnas. Kanske kan man nu komma vidare till mer fruktbara ämnen, som gränserna mellan en blivande palestinsk stat och Israel.

Israel har gång på gång visat sin vilja till smärtsamma kompromisser och landavträden i utbyte mot fred. Det är bara en sak man aldrig kommer att förhandla om: sin eviga huvudstad Jerusalem. Nu har USA erkänt detta, och världssamfundets länder gör klokt i att följa deras exempel. Troligen är det enda vägen till en rättvis lösning på Mellanösternkonflikten.

Bengt Ove Andersson, ordförande arbetsutskottet

Stefan Dozzi, generalsekreterare Vänskapsförbundet Sverige-Israel

Fler artiklar för dig