Debatt

Johan Eriksson: Se digitaliseringens fördelar

Det är digitaliseringens viktiga fördelar vi ska använda för att bygga kyrka. Det är klart att det finns risker – de möts bäst genom kunskap, skriver Johan Eriksson.

När teknik används rätt kan det vara en katalysator för väldigt många relationer med icke-kristna som annars inte skulle ha hittat till kyrkan, och med kristna då det inte går att träffas fysiskt, vilket är den största delen av tiden, skriver Johan Eriksson. Foto: Anders Wiklund/TT

Personliga relationer är det viktigaste och bästa som finns. Det står dock inte i motsättning till att använda digitalisering för att bygga församling. Digitalisering ger en möjlighet till ökad sammanhållning i församlingen, till lärjungabyggande, samt en enorm räckvidd för att nå icke-kristna.

Det är många som delat sina tankar kring det inlägg jag skrev om vikten av att digitalisera kyrkan. Ett stort tack för att ni har tagit er tid. Många fler än jag räknade med har hört av sig och vill vara med och hjälpa till – vi tar detta framåt. Flera personer har också här i Dagen uttryckt oro för digitalisering.

Det är klart att digitalisering har risker. Det har allt i världen, det vill säga allt kan användas fel. Med det sagt så har digitalisering också väldigt många fördelar, och det är de kyrkan ska använda för att bygga församling. Digitalisering kan direkt bidra med tre viktiga saker:

* Samarbete i församlingen. Det finns många bra digitala samarbetsverktyg, och i dag kan vi inom församlingen dela ämnen för förbön på Facebook, skapa Snapchat-grupper för tonårsarbetet, arbeta i teams genom delade dokument som enkelt redigeras i mobilen och be tillsammans på videolänk när vi befinner oss på olika håll.

* Lärjungabyggande och undervisning. Digital text, bild & video gör det möjligt att dokumentera och dela allt vi gör, predikningar, undervisning, ungdomskonferenser, utbildningar i gåvoupptäckande och mycket annat. Detta kan göras tillgängligt för alla i hela världen för att bygga lärjungar. Med digital teknik kan vi bygga en automatiserad app i mobilen som automatiskt sms:ar dig dagens Bibelord varje morgon, automatiskt påminner dig om din bönestund på kvällen och blockerar mobilen för användning under bönestunden för att hjälpa dig att faktiskt ägna dig åt att be, analyserar vad du säger när du ber och automatiskt presenterar matchande Bibelord och undervisning online för vidare studier. Endast fantasin sätter gränsen.

* Nå icke-kristna. Hur många icke-kristna når din församling varje år? Varje dag? Om ni förlitar er på att kristna pratar med icke-kristna om Jesus, hur många sådana konversationer sker det varje dag på riktigt? Kostnaden för att nå människor digitalt varierar, men om vi räknar med en kontaktkostnad på 2 kronor så kan en församling med en budget på 1 000 kr/månad nå 500 icke-kristna varje månad med budskapet om Jesus Kristus. För 2 000 kr blir det 1 000 personer varje månad. Tänk om alla församlingar i Sverige gjorde det. Digitala kanaler erbjuder en oerhörd räckvidd. Många av dem vi når kommer inte att kunna värja sig för kärleken i budskapet, utan blir nyfikna att komma på en gudstjänst eller Alphakurs. Digitala kanaler kan också ge en stegvis introduktion av kyrkan, där man kan börja med att vara med via mobilen för att sedan komma personligen.

Så hur kan vi på ett så kapabelt sätt som möjligt hantera riskerna med digitalisering? Genom kunskap. Om man inte vet hur saker fungerar blir det väldigt svårt att hantera riskerna. Därför är det så viktigt att vi alla lär oss mer om digitalisering. Christoffer Abrahamsson skriver att kyrkan ska vara en motvikt till digitalisering. Jag håller inte med. Jag tycker att kyrkan ska använda fördelarna med digitalisering och vara bäst i världen på att hjälpa människor hantera riskerna. Steg ett är kunskap oavsett om man vill fokusera på att använda det positiva eller hantera riskerna. Att försöka värja sig genom att inte lära sig gör att du inte kan dra nytta av fördelarna och dessutom blir mindre kapabel att hantera riskerna.

Det viktigt att inte måla upp känslan av att vi måste välja mellan alternativ A eller B där vi faktiskt kan göra A och B. Exempelvis att man tycker att personliga relationer är viktigast och därför inte tror på digitalisering. Dessa har inte ett motsatsförhållande. Jag tycker personliga relationer är viktigast och därför tror jag på digitalisering, eftersom jag tror att när teknik används rätt kan det vara en katalysator för väldigt många relationer med icke-kristna som annars inte skulle ha hittat till kyrkan, och med kristna då det inte går att träffas fysiskt, vilket är den största delen av tiden.

Om man bestämt sig för att hitta ursäkter för att inte ta sig an något nytt kommer man också att hitta sådana. Det finns alltid gott om dem. Men om man bestämt sig för att leva ett innovativt liv och fokusera på målet Jesus så blir det väldigt spännande att kasta sig in i digitalisering även om man inte kan något om det till en början.

För att göra detta bra behöver vi hitta forum för att samarbeta, dela vad vi lär oss från att testa olika saker och inspirera varandra. Jag ser fram mot att aktivt ingå i dessa forum, och jag skulle gärna se att alla som skrivit ett svar på min förra artikel och som är oroliga för utvecklingen hör av sig och blir en del av detta. Ni är varmt välkomna. Vi bygger vidare.

Johan Eriksson, investerare, författare och del av Googles ledningsgrupp för Sverige

Kommentera på Dagen.se
Fler artiklar för dig