Debatt

Smer tar inte ställning i dödshjälpsfrågan

I ett debattinlägg i Dagen den 6 februari sades att Statens medicinsk-etiska råd (Smer) "lägger dimridåer" i dödshjälpsfrågan. Det föreligger ett missförstånd vad gäller avsändare i det TV-inslag som kritiken gäller, ett missförstånd som vi gärna vill rätta till.

Som vi tydligt skriver i vår rapport om dödshjälp har Smer inte tagit ställning i frågan om dödshjälp bör införas i Sverige eller inte. Vår rapport är just vad som framgår av underrubriken – en sammanställning av de fakta som finns tillgängliga. Beträffande de värdeargument som brukar anföras i debatten, så har vi i rapporten redovisat dem översiktligt men vi har inte tagit ställning till dem.

Om det i inslaget i Aktuellt framstod som att det var rådets ställningstagande i dödshjälpsfrågan som presenterades, så var det olyckligt. Vi vill ändå betona att det är viktigt att man i samhället öppet diskuterar dödshjälpsfrågan och att även Smers ledamöter och sakkunniga – med sina skilda uppfattningar – bidrar till denna diskussion.

Kjell Asplund, ordförande i Smer

Ingemar Engström, sakkunnig i Smer

Fler artiklar för dig