Debatt

Läkedom för en trasig generation

Vad man sår får man skörda. Det gamla ordspråket gäller alltfort. När detta förs på tal tänker vi spontant på den situation vårt land befinner sig i. Visst är det många faktorer som påverkar, men resultat av frånvaron av en fast tro på Gud som förr fanns i det som då kallades för det kristna Sverige, har gett ett utförslöp i den moraliska utförsbacken.

Det man allt mer längtar efter och som man talar om människor emellan är att det behövs en klar och tydlig moralisk upprustning. Då kan man på nytt i samhället få känna en livstrygghet för både män och kvinnor.

En av grunderna för den i dag spridda lössläpptheten är på det sexuella området, där en normal umgängeston mellan pojkar och flickor "sexualiserats". RFSU och RFSL uppfordrar till "fri sex" och hejar på en utveckling som ger ett umgänge mellan unga som blir helt utan styrning och kan skapa livslånga skador i sina sexuella debuter. Detta kan knappast beräkna läka trots ihärdiga insatser av psykologer och kuratorer. Själv har jag ungefär 52 års tjänst i social­tjänstens område bakom mig där jag under vissa perioder har haft otal av samtal med unga människor som bland annat blivit utsatta för övergrepp.

De senaste 47 åren har jag arbetat i den kristna socialtjänstens område, där man med den kristna pedagogiken utifrån Bibelns grund sett och upplevt att en läkedom så småningom kan ske. Det är skönt att få se att en varm Jesustro skapar läkedom. Och vad församlingarna i Sverige i högre grad bör ägna sig åt är en varm och öppen atmosfär i sin församlingsgemenskap som i sig själv och vidare i lämpliga samtal kan vara en läkande miljö. Dessa miljöer behövs verkligen i dag. Guds församling ska vara en plats för läkedom för trasiga individer.

Gör bönekvällarna till dina viktigaste möteskvällar! Det är just där som atmosfären skapas och gåvorna kan manifesteras för det andliga livets utveckling. I denna varma miljö föds väckelseluften som skapar längtan hos människor till livsförändring.

Öppna dina andliga öron och lyssna in vad Herren vill utföra där du bor och befinner dig. Resultatet kommer! Och Sverige ska räddas ännu en gång.

Åke Trossö, förkunnare och socialarbetare, Zinkgruvan

Fler artiklar för dig