11 maj 2021

En tidning på kristen grundDebatt

Är Jesus vår superhjälte?

Det nya verkar vara att man ska “däba” för honom.

Det var tredje året i rad, som min snart nioåriga son var med i SAU:s fina barnkörlägersatsning. Jag förundras och blir glad över att det finns så många i våra församlingar med talang att skriva så fina sånger. Texterna är ofta både tänkvärda och humoristiska. Och melodierna fastnar lätt. Ändå är det något i många "kristna" sånger i dag som jag saknar. Ja, jag kan till och med bli illa berörd i min ande.

Det sjungs för glatta livet om att Jesus är vår superhjälte, och det nya verkar vara att man ska "däba" för honom. Jesus är "superduper" och min "superkraft". Kanske sätter någon nu kaffet i halsen och tänker – vad är det för en gammal tant som inte förstår att barn måste få vara barn? Självklart ska barnen få glädjas i Guds hus, men vi vuxna har en viktig uppgift i att vara andliga vägledare för dem så att de lär känna Gud och tidigt förstår att han är helig. Vi kan föreställa oss Spindelmannen eller Superman på ett kors och genast känns det som ett hån mot vår Herre.

Jesus var sann människa men han är också sann Gud. Hans offer, lidande, seger och triumf är långt större än vi kan greppa. "Hans kraft ingen människa utforskat än", sjunger vi i en sång av J Flint och H Mitchell. Inför honom, som är konungarnas konung och herrarnas herre, ska alla knän en dag böjas. Den dagen kommer ingen att "highfivea kungen". Till nästa års barnkörläger efterlyser jag en sång med texten: "Se Guds lamm som tar bort världens synd!". Men det kanske blir för magstarkt?

Sofia Einebrant, Mullsjö, (en av medförfattarna till "Andaktsboken för mammor", Sjöbergs förlag)

Fler artiklar från Debatt