Debatt

Rädda familjen också, Sveriges kristna råd!

Det stora utsläppet av normer och värderingar som leder till ensamhet, ytlighet och trasiga relationer måste minska, skriver Alf B Svensson.

Fem representanter för Sveriges kristna råd (SKR) har skrivit en angelägen och uppfordrande debattartikel om att vi kristna är kallade att rädda jorden och därför måste satsa på en hållbar utveckling. Det är utmärkt. Men jag har länge undrat och också sörjt över att jag aldrig sett en debattartikel där SKR hävdar att vi också är kallade att rädda familjen genom att uppmuntra hållbara kärleksrelationer. Eller har jag missat det?

Ni skriver att vi behöver fakta för att veta hur vi ska styra utvecklingen åt rätt håll. Vi behöver också fakta om hur vi ska få fler trygga och hållbara familjer oavsett hur de ser ut. Ni påpekar att läget är allvarligt med tanke på klimatförändringarna. Läget är också allvarligt med tanke på förändringarna på samlevnadens område. Hälften av alla äktenskap och ännu fler samboförhållande spricker i dag. Tusentals oskyldiga barn drabbas varje år av en många gånger smärtsam separation och ibland av flera. Män drabbas hårdare än kvinnor. Att leva som ensamstående frånskild man är en lika stor hälsorisk som att få en cancer.

Läs mer: Alf B Svensson: Hur mår din själ i dag?

Ni skriver att vårt konsumtionsmönster och livsstil hotar inte bara vårt liv utan också kommande generationers. Samma slit- och slängtänkande finns också på samlevnadens område. Enligt en undersökning i tidningen Metro har var femte person haft mer än 20 sexpartners. Den livsstilen som också hotar vår hälsa och vårt välbefinnande måste SKR också våga ifrågasätta. Att vakna upp jämte någon och inse att man inte betydde något ger en bitter eftersmak.

SKR påpekar att ”vi behöver ställa frågor om vad ett sant liv egentligen är, för att vi ska komma fram till nya insikter om hur vi bäst förvaltar jordens gåvor. Hur SKR tycker att vi bäst ska förvalta de Guds gåvor som kärleken och sexualiteten är, behöver vi också få veta.

Läs mer: Alf B Svensson: Män, engagera er i förhållandet när det är som tuffast

Ni skriver att unga i dag saknar politiker med modet att fatta obekväma beslut för att vi ska få en hållbar värld. Jag tycker det är en brist att SKR inte haft modet att ta fram en kristen värdegrund som uppmuntrar hållbara familjer. RFSU har under många år skickat ut informationsmaterial till skolorna och utbildat informatörer. När de för länge sedan kommit i mål har ni inte lämnat startblocken.

Sex- och samlevnadsundervisningen är ofta ensidig, ytlig och har stora brister. Man håller mest till under bältet trots att det mesta händer ovanför halsen. Det handlar mycket om könsorgan, kondomer och könssjukdomar, inte mycket om kärlek och relationer. Det är mycket prat om teknik men lite om etik. Elever som ännu inte har kysst en kille eller tjej får lära i en tecknad film sig 20 olika sätt att ha sex.

Det handlar mycket om att ifrågasätta våra vanliga normer. Eleverna ska ifrågasätta kärleksnormen. Att vara knullkompisar är lika rätt som att ha sex med någon man är kär i. Enligt lärarhandledningen "Sexualkunskap" från bland annat RFSU ska lärarna därför inte prata om kärlek ihop med sex. De ska inte heller redovisa fakta och säga som det är – att tjejer sällan gillar gruppsex. Då begränsar de tjejernas frihet "att själva utforska det sexuella landskapet". Eleverna ska också ifrågasätta trohetsnormen. Att otrohet skulle vara okej om båda är med på det.

Att byta sexpartner lika ofta eller oftare än man byter mobil är lika rätt som livslång kärlek. Därför får eleverna inte lära sig hur man vårdar en kärleksrelation. Trots att det är just det som de saknar allra mest och vill veta mer om. Att leva polyamoröst och ha flera sexpartners samtidigt kan vara ett kul och spännande alternativ. Allt som känns rätt är rätt, bara de använder kondom och båda är med på det.

Ni skriver att utsläppen av växthusgaser behöver minskas. Det stora utsläppet av normer och värderingar som leder till ensamhet, ytlighet och trasiga relationer behöver också minska. De är en lika stor hälsorisk som att röka och supa och en större hälsorisk än övervikt och stillasittande.

SKR, kom ut ur garderoben och våga ta en debatt med de normkritiker som hävdar att alla normer är lika bra. De kristna normerna och värderingarna är överlägset bäst att utgå ifrån om vi vill ha fler hållbara familjer. Det måste vi ha modet att stå upp för även om vi då kanske hamnar utanför åsiktskorridoren.

Ni skriver att Gud skapat oss med tankeförmåga och kreativitet så vi ska förstå vad som måste göras för att rädda jorden. Samma tankeförmåga och kreativitet har Gud gett er för att ni också ska förstå vad kyrkorna måste göra för att rädda familjen.

Alf B Svensson, leg psykolog

Kommentera på Dagen.se
Fler artiklar för dig